Deputatul Popa critică Ordonanța care reglementează acordarea despăgubirilor la culturile calamitate de secetă | “Acest act normativ, care trebuia să fie un ajutor pentru agricultori, a ajuns să fie o bătaie de joc la adresa acestora!”

“Incompetența ministrului Agriculturii, social-democratul Petrea Daea, face noi victime, de această dată printre tinerii fermieri. După ce a stabilit pentru despăgubiri o formulă care mai mult le ia, decât le dă fermierilor afectați de calamități, mai nou, constatăm că același act normativ îi duce pe tinerii fermieri pe buza prăpastiei și le taie de la rădăcină orice dorință de a mai lucra pământul.”, susține deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila, în cadrul unui Comunicat de presă, emis astăzi.
Politicianul liberal brăilean mai precizează că Ordonanța care reglementează acordarea despăgubirilor la culturile calamitate de secetă prevede că cei care nu au un istoric de 5 ani în ceea ce privește culturile respective, nu primesc despăgubiri.
“Asta este o lovitură devastatoare pentru tinerii fermieri, care nu au un istoric de 5 ani și din cauza incompetenței ministrului Daea s-ar putea să nu mai aibă niciun istoric agricol, fiindcă se vor lăsa de meserie, după experiența din acest an.”, este de părere Popa.
De asemenea, deputatul liberal mai susține, în același Comunicat de presă, că: “Am primit în ultimele zile mai multe telefoane de la tineri fermieri din județul Brăila care au fost afectați de secetă și care riscă să nu recupereze mai nimic din cheltuielile făcute la culturile de toamnă, din cauză că nu au dreptul la despăgubiri, potrivit ordonanței despre care vorbeam. Ei sunt descurajați și-mi spuneau că dacă nu reușesc să recupereze măcar o parte din bani, se gândesc foarte serios să renunțe la agricultură și să se apuce de altceva.
Forma actuală a ordonanței este plină de greșeli grave și acest act normativ, care trebuia să fie un ajutor pentru agricultori, a ajuns să fie o bătaie de joc la adresa acestora. Nu știu cum e posibil ca niște oameni care chipurile sunt specialiști în domeniul agriculturii, cum e însuși ministrul Daea, să facă asemenea gafe, cu efecte foarte grave asupra fermierilor. Ajungi să te întrebi dacă Daea și cei din echipa lui protejează interesele fermierilor sau vrea să-i distrugă. Din ce văd, mie mi se pare că domnul Daea e, mai degrabă, dușmanul tinerilor fermieri, decât susținătorul lor. Și nu sunt singurul care crede asta.”

În finalul comunicatului său, deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila, a ținut să menționeze faptul că, în urmă cu ceva timp, a făcut el însuși o propunere de schimbare a formulei de calcul dar care nu a fost luată în seamă, până la ora actuală: “Eu am făcut, în urmă cu ceva timp, la modul public, o propunere pentru schimbarea formulei de calcul a despăgubirilor însă, deocamdată, nu s-a întâmplat nimic în acest sens. Astăzi, solicit public să se modifice ordonanța respectivă, astfel încât tinerii fermieri să poată beneficia și ei de despăgubiri. Sper că domnul ministru Daea nu vrea ca agricultura României să rămână doar pe mâna celor care au vârsta lui.”