Ediția a XV-a a Festivalului Național “Chira Chiralina”, un show exploziv, un spectacol plin de emoții și muzică de calitate

Consiliul Județean Brăila prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila și Primăria Mun. Brăila au organizat în perioada 26-27 noiembrie 2022, cea de-a XV-a ediție a Festivalului Național “Chira Chiralina”, un regal de muzică folk.
Festivalul concurs este un eveniment anual, competitiv şi are drept scop descoperirea şi promovarea a noi talente interpretative şi de creaţie ale muzicii folk, de continuare a unei importante tradiţii a genului la Brăila, un oraș al muzicii și al artelor, un punct important pe harta muzicii folk, unde reprezentanții acestui gen muzical și-au demonstrat calitățile de folkiști adevărați în cadrul multor evenimente de gen și concursuri naționale.
Evenimentul s-a desfășurat pe două secțiuni: concurs (12 de concurenți din Brăila, Râmnicu Vâlcea, Brașov, Bușteni, Bârlad, Târgu Neamț, Craiova, București, Iași) și recitaluri susținute de artiști prestigioși ai genului, nume cunoscute printre iubitorii muzicii folk, artiști plini de optimism, energie și bucuria de-a împărtăși publicului din emoțiile lor, cei care și-au cântat poveștile, în acorduri de chitară și a căror muzică, făcută să deschidă inimi, a cucerit publicul și a oferit ascultătorilor ocazia de a trăi o experienţă muzicală inedită. Nostalgicii veniţi la Casa Tineretului nu au uitat niciun vers din cântecele care au scris istorie și au fredonat la unison, melodiile, aplaudând minute în șir.
Prima seară a festivalului, dedicată tinerilor folkiști, aflați la început de drum, i-a adus în fața publicului pe cei 12 concurenți, ce s-au aliniat la startul competiției și au strălucit pe scenă, convingând juriul, nu numai că locul lor este pe scenă, că menirea lor este să încânte, dar și că merită să intre în posesia premiilor acestei ediții: Marele premiu – 4.000 lei, Premiul I – 2.500 lei, Premiul II – 2.000 lei, Premiul III – 1.500 lei, Premiul pentru cea mai bună creație – 1.000 lei, Premiul pentru virtuozitate instrumentală – 1.000 lei.

Cu vervă și dezinvoltură, fiind foarte aclamați, Trupa Fără Zahăr a urcat pe scenă și a abordat mai multe genuri muzicale pe versuri comice, de satiră socială, cu teme inspirate din viața satului și cântate în graiul moldovenesc.
În cântecele lor, membrii trupei au combinat caracteristicile de hip-hop, folk și punk rock. Piese precum “Fluier a pagubă”, “Țăranca”, “Comedie amăruie”, “Culcă-te gazdă” sau “Beiu” au răsunat pe scena Casei Tineretului, oferind publicului prezent un spectacol de neuitat.

Prima seară s-a încheiat cu recitalul susținut de Ducu Betzi & Friends – unul dintre concertele pe care publicul Festivalului de folk “Chira Chiralina” l-a așteptat cu nerăbdare, un concert în stil mare cu piese deja consacrate și aplaudate la scenă deschisă, o plăcere să le asculţi, indiferent dacă artiștii le-au cântat sau povestit. Publicul a venit pentru artist. I-au ştiut fiecare vers şi i-a fost atât de aproape, iar bucuria i s-a citit pe faţă când au cântat și interacționat împreună.

Cea de-a doua seară a debutat cu un microrecital de excepție susținut de Diana Porca, câștigătoarea ediției 2021 a Festivalului Național de folk “Chira Chiralina”, cea care, predând ștafeta concurenților de anul acesta a dat și startul Galei de decernare a premiilor.
Rând pe rând, juriul de specialitate, cel care a notat cu obiectivitate calitatea vocii și a valorii interpretative, dificultatea repertoriului, expresivitatea, sincronizarea, calitățile ritmice, stilul interpretative, autenticitatea, originalitate, improvizația, omogenitatea, armonizarea, virtuozitatea instrumentală (Ducu Bertzi, Marius Matache, Narcisa Suciu, Badale Raul Ionuț și Ștefan Stănescu) a urcat pe scenă și a înmânat, sub ropotele de aplauze ale publicului și sub ploaia de emoții a concurenților, premiile mult râvnite.
Câștigătorii ediție 2022 a Festivalului Național de folk “Chira Chiralina” au fost: Barbu Marius – Premiul pentru virtuozitate instrumentală, Crăciun Jacqueline Alessia – Premiul pentru cea mai bună compoziție, Grupul Zori – Premiul III, Trupa Omnis – Premiul II, Filip Ana Maria – Premiul II iar Marele Premiu a fost adjudecat de Ivan Ana Maria, din Râmnicu Vâlcea.
Seara a continuat pe aceleași note muzicale, cu recitalul susținut de Narcisa Suciu și Ciprian Mateian, un duo de excepție, două voci proeminente ale muzicii folk, cei care prin versurile atât de calde, au topit inimile publicului cu piese ce și-au fi dorit să nu se mai termine: “Sub umbreiu’nucului”, “Ai suflet trist” sau “Vis de iarnă”. Inimile celor prezenți în sală au bătut în unison.

Festivalul Național de folk “Chira Chiralina” s-a încheiat cu un show exploziv, un spectacol plin de emoții și muzică de calitate, susținut de nimeni altul decât Mihai Mărgineanu și band-ul său, muzicieni consacrați în sfera muzicii folk, prezențe scenice, pur și simplu electrizante, cu piese dinamice ce au ridicat publicul în picioare, pe placul celor prezenți în sală și a aplauzelor la scenă deschisă.
Succesul artiștilor a fost răsplătit cu aplauzele entuziaste și uralele fără oprire, fotografii și sesiuni de autografe.
Și de această dată și Holul Casei Tineretului nu s-a lăsat mai prejos, întrucât partenerii Centrului, cei care au răspuns pozitiv invitației cu tradiția, au încântat privirile celor prezenți, umplându-le sufletul de emoție: Mincă Tatiana – meșter popular bijuterii și produse artizanale, Gianina Matei – meșter popular (costume tradiționale), Spiridon Florin – meșter popular (blanuri naturale, pielărie, marochinărie), Lăcrămioara Simona Mardare Țiripa – Producător Lavandă Bio Brăila, Amway – produse de sănătate și frumusețe, Bio Honey Loriana – producător apicol și Marioara Pârlitu – produse handmade.

Totodată, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, în parteneriat cu Școala Gimnazială “Ion Creangă” a organizat o campanie de caritate, de voluntariat, “Bradul îngerilor”, cu scopul de a aduce în prag de sărbători, bucurii copiilor din Comuna Mărașu, Jud. Brăila. Produsele expuse în holul Casei Tineretului au fost realizate de către voluntarii noștri (cadre didactice și persoane dornice să ajute) iar fondurile obținute din vânzarea lor, vor fi folosite pentru achiziționarea de cadouri pentru acești copii.
Nu au lipsit din program nici interviurile cu invitații și concurenții, ce ne-au împărtășit, la cald, emoțiile și opiniile cu privire la această ediție a festivalului, tombole cu premii iar amfitrionul evenimentului, inegalabila Iuliana Marciuc a fost cea care a oferit publicului o prezentare de excepție a celei de-a 15-a ediție a Festivalului Național de folk “Chira Chiralina”.
Ne bucuram ca ați ales să veniți și de această dată în număr atât de mare la acest eveniment cultural, sala Casei Tineretului dovedindu-se din nou a fi neîncăpătoare pentru publicul numeros! Biletele de acces la aceste două zile ale Festivalului național de folk “Chira Chiralina” au fost vândute, în totalitate, cu mai bine de o săptămână înainte de debutul evenimentului.
Mulțumim totodată tuturor participanților implicați în buna desfășurare a acestui eveniment! Și acest eveniment este o confirmare a misiunii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila – aceea de a promova arta și cultura, prin implicarea sa activă la nivel social, oferind brăilenilor și nu numai, evenimente de prestigiu și punând în valoare artiștii importanți ai acestui gen muzical, folk-ul. Promitem că vom continua! Vă mulțumim tuturor pentru participare! Ne înclinăm!

Cu mulțumiri, Echipa CJCPCT Brăila