Târg de Iarnă la Brăila | Cea mai spectaculoasă defilare, din ultimii 30 de ani | Se aprind luminile de sărbătoare din municipiu | Parada portului popular | Concerte cu ansambluri, artişti şi grupuri vocale

Primăria Municipiului Brăila, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județul Brăila și Consiliul Județean Brăila, organizează, în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie 2022, unul dintre cele mai mari evenimente anuale, “Târgul de Iarnă”.
În parcarea laterală și în fața Primăriei, timp de 12 zile, târgul reunește producători autentici din țară și cele mai renumite ansambluri de tradiții, datini și obiceiuri.
Târgul debutează pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, cu cea mai spectaculoasă defilare din ultimii 30 de ani, cu personal și tehnică de luptă însumând peste 35 mijloace tehnice ale M.A.P.N., M.A.I., I.S.U., Poliția de Frontieră, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Detașamentul de Cavalerie al Direcției generale de Jandarmi a Municipiului București, Penitenciarul Brăila, Flotila Fluvială și Serviciul Român de Informații.
Astfel, vom putea admira în defilare, de la TAB-uri, obuziere, autospeciale, mașină cu termoviziune, laborator criminalistic, mașini ale Poliției Rutiere, mașini de descarcerare și de ordine publică, trailere, autospeciale până la Fanfara Muzicii Militare și detașamente cu uniforme actuale și de epocă, dar și 9 cai ai Cavaleriei Române.
În aceeași zi, începând cu ora 16:00, este programată “Parada portului popular, a datinilor și tradițiilor de iarnă” pe traseul Viziru I (I.M.B.) – Calea Călărașilor – Bariera Călărașilor – Primăria Brăila, dar și aprinderea luminilor de sărbătoare, în jurul orei 16:40. În paradă participă, pe lângă ansambluri din județul nostru și Ansamblul Mugurelul–Mărgineanca din Botoșani, Ansamblul Zărandul din Arad, Ansamblul Plaiurile Dornelor din Vatra Dornei, Ansamblul de Călușeri Rășinari din Sibiu, Ansamblul Sarba-n Ciobănaș din Iași, Ansamblul Nemțenii din Târgu Neamț, Ansamblul Mugurelul din Sighetu Marmației – Maramureș, Ansamblul Cununa Someșană din Bistrița Năsăud și Ansamblul Mugurașii Oltului din Pleșoiu.
Târgul va avea 70 de căsuţe din lemn unde vizitatorii pot alege dintre cadouri specifice sărbătorilor de iarnă, jucării, obiecte handmade, suveniruri tradiţionale şi produse alimentare. Producătorii sunt veniți din Republica Moldova, Jurilovca – Tulcea, Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Bacău, Pitești, Brașov, Prahova, Constanța, București, Galați și Brăila. Fie că este vorba de ceramică tradiţională, de cămăşi, măşti, blănuri, împletituri sau decoraţiuni de Crăciun, obiectele expuse în fiecare căsuţă dau un farmec aparte oraşului.
Între cumpărături, concerte şi diverse activităţi distractive, te poți încălzi şi răsfăţa cu delicatese de iarnă în zona gastronomică. Astfel, pentru pasionații de gastronomie, în cadrul târgului pot găsi mâncăruri diverse, de la iahnie de fasole, tochitură, varză cu afumături şi mămăliguţă, cârnaţi, pârjoale până la pește și preparate din pește, carne de porc şi oaie, la cazan, condimentate cu murături şi vin fiert la discreţie. Iar copiilor li se oferă, din belşug, halviţă, turtă dulce şi şerbet, toate făcute în casă.
Pretutindeni, oriunde ţi-ai întoarce capul, te îmbie spiritul Crăciunului. Atmosfera festivă din fața Primăriei este completată de un brad de mari dimensiuni, dar și numeroase decorațiuni luminoase de iarnă. Pe scena amplasată în faţa Primăriei, vor concerta ansambluri, artişti şi grupuri vocale ce promovează creaţia românească tradiţională. Pe lângă colinde şi cântece tradiţionale, bucuria sărbătorilor de iarnă va fi întregită de spectacole de datini şi obiceiuri prezentate de ansambluri folclorice din diferite zone ale ţării.