Deputatul Popa: „PNL a reușit să-și convingă partenerii de coaliție să accepte un pachet de măsuri care să mai atenueze din impactul economic și social al crizelor amintite”

„În această perioadă în care România este afectată, ca și alte țări, de crize în mai multe domenii și în care inflația a crescut semnificativ, PNL a reușit să-și convingă partenerii de coaliție să accepte un pachet de măsuri care să mai atenueze din impactul economic și social al crizelor amintite. Și dacă vorbim de aceste măsuri sociale, PNL s-a opus categoric unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%.”, a declarat președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, în cadrul unui Comunicat de presă emis astăzi.
Tot în cadrul aceluiași comunicat, deputatul liberal brăilean a pus accent și pe problema atât de controversată din ultimul timp, cea a majorării pensiilor: „Astfel, în ceea ce privește pensiile, PNL a cerut o majorare de 15%, în timp ce PSD a susținut o majorare cu numai 10%. Decizia finală a fost o majorare a pensiilor cu 12,5%.
Ne amintim cu toții cum PSD-ul, pe când se afla în opoziție, făcea declarații populiste, cerând vehement majorarea pensiilor cu zeci de procente. Când PNL, aflat la guvernare, spunea că bugetul nu permite asemenea majorări, ne acuzau că nu ne pasă de vârstnici. Acum, când PSD-iștii se află la putere și au posibilitatea să ia decizii cu privire la majorarea pensiilor, ei sunt cei care propun procente mai mici decât liberalii.”

În finalul comunicatului de presă, Alexandru Popa a prezentat măsurile ce urmează a fi luate la nivel național privind susținerea populației: „Revenind însă la măsurile ce vor fi luate pentru susținerea populației, s-a decis:
· pentru pensile pe contributivitate va creşte punctul de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023;
· separat de această creștere, în 2023 se va acorda un sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici, după cum urmează: 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei; 800 de lei pentru pensiile între 1.501 şi 2.000 lei; 600 de lei pentru pensiile între 2.001 şi 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023;
· pensionarii care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi şi anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului;
· pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei vor primi un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Această sumă va fi împărţită în două tranşe, pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta şi din iarna viitoare;
· alocaţiile de stat pentru copii vor fi actualizate cu rata inflaţiei;
· persoanele cu handicap vor primi o a treisprezecea indemnizaţie;
· indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război vor fi majorate cu circa 30%.”