România cu un pas mai aproape de Spațiul Schengen | Ciolacu: „Invit și reprezentanții altor partide politice să lase trăncăneala și să facă măcar în al 12-lea ceas ceva pentru țara lor!”

Colegiul Comisarilor din Comisia Europeană a emis miercuri, 16 noiembrie 2022, un raport pozitiv pentru țara noastră privitor la admiterea sa în Spațiul Schengen împreună cu Bulgaria și Croația.
Potrivit unui comunicat de presă făcut public miercuri de Comisia Europeană se specifică despre țara noastră că: „România asigură o gestionare solidă și de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv în ceea ce privește supravegherea frontierelor și verificările sistematice la frontiere, și participă la cooperarea polițienească internațională. Combaterea migrației neregulamentare și a traficului de persoane reprezintă două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine stabilit. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficace pentru a garanta accesul la protecție internațională, cu respectarea principiului nereturnării.”
Ca urmare a raportului pozitiv al Colegiului Comisarilor din Comisia Europeană, Marcel Ciolacu, președintele PSD, și-a exprimat, tot ieri, pe facebook bucuria acestei reușite: „România este cu un pas mai aproape de Schengen! Comisia Europeană a confirmat astăzi că țara noastră și-a făcut temele și îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen.
Este o schimbare de paradigmă. Pentru prima dată, s-a auzit peste hotare mai mult vocea celor care susțin România, decât a celor care o denigrează în permanență făcând niște jocuri politice foarte mici.
Toți responsabilii din statul român au înțeles importanța momentului și au acționat pe o singură voce. Am și o bucurie personală pentru că, în plan politic, am reușit ca – în Parlamentul European, grupul social – democraților europeni să fie singurul care a votat în unanimitate pentru aderarea României la spațiul Schengen.
Sunt convins că familia noastră politică europeană va fi alături de noi până la capăt. Invit și reprezentanții altor partide politice să lase trăncăneala și să facă măcar în al 12-lea ceas ceva pentru țara lor. De exemplu, să își convingă colegii din familia politică din care fac parte să voteze pentru aderarea României la Schengen.”

La fel de mulțumit de rezultatul acestui raport s-a declarat și premierul Nicolae Ciucă care a salutat, tot ieri, public acest lucru: „Salut raportul pozitiv emis de Colegiul Comisarilor din Comisia Europeană, privitor la admiterea României în Spațiul Schengen. Este încă o evaluare favorabilă ce se adaugă la dosarul României, fiind un document care reflectă gradul de pregătire la care țara noastră se află acum.
România îndeplinește toate criteriile tehnice necesare pentru a deveni membră în spațiul de liberă circulație. Noul raport de azi confirmă eforturile din ultima perioadă și ne consolidează statutul de candidat serios la integrarea în Spațiul Schengen.”

Pe de altă parte, în timp ce Colegiul Comisarilor din Comisia Europeană a dat un raport pozitiv, Olanda continuă să se opună intrării României în Spațiul Schengen, poziție taxată dur de europarlamentarul PUSL Maria Grapini, pe care o consideră lipsită de fundament și care dăunează nu doar României și Bulgariei, ci întregii Uniuni Europene.
„Tratatul spune foarte clar ce trebuie făcut, regulamentele în baza tratatului, așa cum este regulamentul Schengen, spune de asemenea punct cu punct ce trebuie făcut, de către un stat membru, pentru a fi în Spațiul Schengen. Atât timp cât se face referire la altceva… Dacă Olanda nu acceptă de data aceasta, nu face rău numai României și Bulgariei, ci Uniunii Europene, că va crea euroscepticism exact pe ideea că se aplică dublă măsură.”, a transmis Maria Grapini.