Despre “Tradiții și obiceiuri de iarnă”, cu prof. dr. Antoaneta Olteanu, eveniment cultural educativ desfășurat sub egida Conferințele CJCPCT Brăila

Consiliul Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila CJCPCT organizează în data de 23 noiembrie 2022, începând cu ora 14:00, în Sala ProArte a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, evenimentul cultural educativ desfășurat sub egida Conferințele CJCPCT Brăila – “Tradiții și obiceiuri de iarnă”, cu participare prof. dr. Antoaneta Olteanu, cu o vastă experiență profesională în domeniul tradiției populare și al patrimoniului imaterial, actualmente etnolog și profesor dr. la Facultatea de limbi și literaturi străine a Universității din București – departamentul Filologie rusă și slavă, autor de numeroase cărți din domeniul culturii și a civilizațiilor, derulând activitatea de cercetare în domeniul etnografiei și culturii tradiționale, cu proiecte expoziționale, redactare de studii și lucrări de specialitate.
În cadrul acestui eveniment, invitata specială prof. dr. Antoaneta Olteanu ne va vorbi despre vorbi despre moștenirea noastră culturală, despre importanța perpetuării datinilor și obiceiurilor românilor, din preajma Crăciunului, cu colindători și preparate tradiționale, obiceiuri autentice și nelipsita ospitalitate caracteristică românilor, componente perene ale culturii noastre tradiționale.
Conferința “Tradiții și obiceiuri de iarnă” va aduce împreună, la invitația Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila și participanți din Județul Brăila, reprezentanți ai diferitelor asociații, scoli, cămine culturale, care își doresc să îşi împărtășească opiniile cu privire la tema evenimentului, în cadrul sesiunilor de comunicare.
Din programul evenimentului nu va lipsi nici dansul, oferit cu sprijinul ansamblurilor folclorice din Județul Brăila cei care, alături de cadrele didactice ale Școlii Ion Creangă din Municipiul Brăila vor participa la o șezătoare tematică, îmbogățită cu valori autentice românești, în cadrul căreia vor realiza ornamente pentru Pomul de Crăciun, un pom al binefacerii, prin care ne exprimăm respectul și sentimentul de dragoste, urările de sănătate și belșug, pace și prietenie față de cei dragi.
Astfel, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila, prin inițierea și desfășurarea acestor conferințe tematice, cu specialiști din domeniul educaţiei permanente şi al culturii tradiţionale, urmărește cu consecvenţă protejarea şi tezaurizarea valorilor reprezentative ale creaţiei populare contemporane, constituind banca de date şi valori, stimulând totodată perpetuarea şi valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor în viaţa culturală.
Evenimentul se va desfășura în Sala ProaArte a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila și va fi transmis live, pe pagina de Facebook a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila – Centrul.de.Creatie.Braila.