Aproximativ 1.406.000 euro au transformat Liceul Teoretic „Panait Cerna” într-o instituție de învățământ cu standarde europene | Primăria Municipiul Brăila a mai bifat încă un obiectiv finalizat în acest an

Municipiul Brăila se poate lăuda, la ora actuală, cu încă o instituție de învățământ reabilitată și modernizată, conform standardelor europene, Liceul Teoretic „Panait Cerna”, o contribuție importantă la realizarea acestui proiect având-o Primăria Municipiului Brăila.
Finalizarea lucrărilor a fost marcată de susținerea unei conferințe de presă vineri, 28 octombrie 2022, chiar în cadrul acestei unități școlare, la care au participat primarul Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, cei doi viceprimari Doinița Ciocan și Alexandru Jantea Crican, inspectorul școlar general, Elena Luminița Tudor, și directorul Liceului Teoretic „Panait Cerna”, Veronica Picuș.
Conform informațiilor oferite de primar, unul dintre cei care au susținut realizarea acestui proiect este actualul europarlamentar Mihai Tudose: „Noi, astăzi, suntem la finalul acestui proiect pentru că, la un moment dat, unul dintre cei care au susținut enorm acest proiect a fost domnul Mihai Tudose, care era în Guvern în acea perioadă, și astfel am reușit ca printre fondurile atrase de Primăria Municipiului Brăila, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, să direcționăm bani și pentru învățământ.
Acesta este un lucru real și vreau să-i mulțumesc pentru că, astăzi, suntem într-un liceu modernizat, care va primi elevi, în perioada următoare, în tot confortul rezultat în urma reabilitării”
.

La rândul său, directorul Liceului Teoretic „Panait Cerna”, Veronica Picuș, a ținut să sublinieze faptul că finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a liceului reprezintă ”un moment frumos, un moment mult așteptat atât de elevi, cât și de cadrele didactice”. De asemenea, directorul liceului a mai ținut să sublinieze faptul că: „Prin această reabilitare și modernizare a liceului s-a creat un mediu educațional util pentru elevii noștri și cadrele didactice, astfel încât putem să ne desfășurăm activitatea în siguranță, atractiv, ca o școală europeană”.
Potrivit informațiilor oferite jurnaliștilor de primarul Municipiului Brăila, valoarea acestei investiții este de 6.891.671 lei TVA inclus (aprox. 1.406.000 euro), din care 5.990.724 lei cu TVA, de la bugetul național și 900.947 lei cu TVA, de la bugetul local, iar constructorul implicat în realizarea lucrărilor de modernizare este S.C. Stimex Cons S.R.L. Brăila, proiectantul fiind S.C. Avimi Serv S.R.L.

Tot în cadrul aceleiași conferințe de presă, edilul Municipiului Brăila a prezentat și câteva detalii tehnice precizând că, în cadrul acestui proiect, au fost consolidate și reabilitate Corpurile A și B ale liceului:
Corpul A – parter și 2 etaje, este format din 17 săli de clasă, bibliotecă, 10 laboratoare de geografie, biologie, desen, informatică, fizică, chimie, limbi străine și spații administrative. Suprafața construită este de 1070 mp, iar suprafața desfășurată este de 3210 mp.
Corpul B – subsol, parter și 2 etaje, este format din 11 săli de clasă și 6 cabinete (franceză, engleză, matematică, desen). Suprafața construită este de 562 mp, iar suprafața desfășurată este de 1686 mp.

În derularea proiectului, s-au avut în vedere următoarele obiective specifice:
· creșterea performanței termice a clădirilor;
· reducerea consumurilor energetic pentru încălzirea clădirilor, în condițiile asigurării și menținerii climatului termic interior;
· ameliorarea aspectului urbanistic al localității Brăila.

Principalele operațiuni executate la cele două corpuri, Corpul A și Corpul B au fost următoarele:
· lucrări de refacere a finisajelor anvelopei în zonele degradate;
· izolarea termică a pereților exteriori;
· desfacerea straturilor existente ale terasei până la planșeul de beton armat;
· realizarea unei șarpante din lemn de rășinoase cu învelitoare ușoară din tablă profilată tip țiglă (șarpanta e ancorată în planșeul din beton armat, deasupra grinzilor cu prezoane metalice fixate chimic cu rășini sintetice);
· înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare/interioare existente, cu tâmplărie performantă energetic;
· termoizolarea planșeului peste etaj;
· lucrări de reparații la elementele de construcție care prezentau potențial pericol de desprindere și/sau afectau funcționalitatea construcției, inclusiv refacerea în zonele de intervenție;
· refacerea finisajelor interioare (pereți, pardoseli, planșee);
· lucrări de demontare instalații și echipamente montate aparent pe fațada/terasa construcției, precum și remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică;
· pasivarea armăturilor corodate la planșeul de peste subsol;
· repararea betoanelor segregate la planșeul de peste subsol cu mortar special;
· decopertarea și refacerea în totalitate a tencuielilor exterioare;
· reabilitarea și/sau modernizarea instalațiilor existente (electrice, sanitare, termice, climatizare, stingere a incendiilor cu hidranți interiori).

Primarul Dragomir a ținut, de asemenea, să mulțumească elevilor, profesorilor dar și părinților pentru înțelegerea și susținerea demonstrate pe toată perioada derulării lucrărilor în cadrul acestei instituții de învățământ brăilene: „Mulțumesc mult elevilor, profesorilor și părinților pentru înțelegere și sprijin pe perioada derulării lucrărilor dar, mai ales, pentru colaborarea excelentă!”