Peste 300 de șahiști, din 17 țări, se vor confrunta, la Brăila, în trei mari competiții: Memorialul „Maria Albuleț”, Grand Prix Rapid Open (etapa a 5-a a Grand Prix România) și Cupa Brăilei

Federația Română de Șah continuă buna colaborare cu Consiliul Județean Brăila și cu Primăria Brăila. În perioada 28 octombrie – 6 noiembrie, la Muzeul „Carol I” din Brăila și Teatrul „Maria Filoti” din Brăila se vor organiza 3 competiții importante de șah, unde sunt așteptați peste 300 participanți din 17 țări. Este vorba despre Memorialul „Maria Albuleț”, Grand Prix Rapid Open (etapa a 5-a a Grand Prix România) și Cupa Brăilei.
Prima competiție, Memorialul „Maria Albuleț” este organizată de Federația Română de Șah în colaborare cu Primăria Brăila și Consiliul Județean Brăila. Începe pe 28 octombrie, ora 14:30 și se va încheia pe 4 noiembrie. Competiția se desfășoară la Muzeul „Carol I” din Brăila și este dedicată marelor maestre și maestrelor internaționale din România și din străinătate. În total, participă 10 jucătoare de șah și se vor juca 9 runde. Din România, participă Alessia Ciolacu, Miruna Lehaci și Luminița Cosma.
Cea de-a doua competiție, Grand Prix Rapid Open, etapa a 5-a a celui mai mare circuit de șah din România, Grand Prix România, se va desfășura în perioada 5 – 6 noiembrie, cu sprijinul Primăriei Brăila și Consiliului Județean Brăila.
Teatrul „Maria Filoti” va găzdui această competiție în care și-au anunțat deja prezența peste 20 de mari maeștri internaționali, 4 mari maestre și alți 20 de jucători cu titluri internaționale. Dintre cei înscriși până acum, îi amintim pe Jorden Van Foreest (jucătorul numărul 2 al Olandei), David Navara (Cehia), Kiril Georgiev (Macedonia), dar și pe cei mai buni jucători ai României: Bogdan Deac, Constantin Lupulescu și Mircea Pârligras.
Se vor juca 10 runde în sistem elvețian – open pentru toți jucătorii români legitimați și străini care au FIDE ID. Ritmul de joc va fi de: 15’+5’’, turneu valid pentru calculul ELO de șah rapid. Câștigătorul acestei competiții va fi premiat cu 5000 de euro (25.000 de lei). La finalul etapei, vom afla cine sunt cei 16 finaliști ai turneului Grand Prix România.
A treia competiție, Cupa Brăilei, este dedicată jucătorilor de șah cu vârsta sub 12 ani, împărțiți în 6 categorii: U8, U10, U12, F8, F10, F12. Competiția va dura două zile (5-6 noiembrie) și va include 10 runde de șah rapid. Cupa Brăilei este organizată de Federația Română de Șah în colaborare cu Primăria Brăila, Consiliul Județean Brăila, Cs Orizont 64 Brăila, CS Micul Prinț Brăila și ACS Minerva Brăila.