Vizită de lucru la șantierul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila | Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu: „Nu în toate punctele critice lucrările au avansat!”

„Am făcut o nouă vizită de lucru la șantierul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila pentru a verifica evoluția lucrărilor din ultima perioadă.”, a anunțat Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în cadrul unui mesaj făcut public marți, 25 octombrie 2022. El a fost însoțit în această vizită de noul director al Direcției Implementare Proiecte din cadrul CNAIR, Mihai-Felician Cerneștean, precum și de responsabilii de proiect, împreună parcurgând și verificând fiecare zonă a șantierului în parte.
Cu această ocazie, Ionel Scrioșteanu a ținut să menționeze faptul că în comparație cu ultima sa vizită la pod, deși lucrurile s-au îmbunătățit, în opinia sa, ar trebui atât o mobilizare mult mai bună cât și o vreme favorabilă efectuării lucrărilor: „Chiar dacă lucrurile s-au îmbunătățit față de ultima vizită, iar mobilizarea în șantier este mai bună, am constatat faptul că nu în toate punctele critice lucrările au avansat în așa fel încât să putem spune că vom putea circula pe acest pod și drumurile de legătură aferente în luna decembrie, așa cum a promis asocierea de antreprenori.
Acest lucru rămâne în continuare realizabil, dar cu o mobilizare mult, mult mai bună a asocierii de antreprenori, precum și cu vreme favorabilă până în luna decembrie.”

Totodată, ministrul secretar de stat a mai subliniat faptul că, la ora actuală, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere CNAIR are reprezentați și responsabili de proiect permanent în șantier, astfel încât antreprenorul să fie sprijinit cât mai mult posibil.
Ca urmare a vizitei sale de ieri, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a făcut publică o listă cu principalele lucrări în curs de derulare, aferente podului și primei etape a drumurilor de legătură:
· Km 1+759 – km 1+900: se așterne stratul superior de fundație (piatră spartă);
· Km 2+200 – km 2+350, km 2+540 – km 2+960 și km 6+700 – km 7+030: se aplică emulsia de legătură cu strat de asfalt AB 31,5;
· Pod km 2+409: se cofrează placa de suprabetonare, după ce au fost montate predalele;
· Km 2+880 Centru de Întreținere și Coordonare: se lucrează la finisajele interioare și exterioare aferente clădirii principale, compartimentările atelierului metalic și instalații, depozit cofrare și armare pereți beton, canalizare menajeră și alimentare cu apă;
· Km 3+000 – km 4+500: se montează căminele ITS;
· Pod km 3+222: se armează placa de suprabetonare și continuă montarea prefabricatelor tip Macafferri;
· Km 4+500: la acest giratoriu, se montează bordurile și pavelele aferente;
· Pe viaductul dinspre Brăila, a început realizarea hidroizolației peste placa de suprabetonare;
· La blocul de ancoraj dinspre Brăila, se armează și cofrează placa de suprabetonare;
· La turnul dinspre Tulcea, se armează și cofrează cuzineții laterali;
· La blocul de ancoraj dinspre Tulcea, se armează și cofrează suprabetonarea camerelor de tragere;
· Pe viaductul dinspre Tulcea, se montează lisele de parapet;
· Km 7+030 – km 7+640: se așterne primul strat de asfalt AB 31,5;
· Pod km 7+814: se montează lisele de parapet și se betonează grinda de parapet;
· La sensul giratoriu dinspre Tulcea, se așterne stratul inferior de fundație (balast);
· Km 0+000 – km 4+365: s-au executat săpăturile la 6/10 bazine de retenție;
· La drumul de legătură cu DN22 (Măcin), se execută așternerea stratului superior de fundație (piatră spartă), săpătura și betonarea șanțului de preluare a apelor pluviale și umplutura corp rambleu;
· La cele 3 poduri aferente drumului de legătură cu DN22 (Măcin), se execută:
– pod km 2+534: se armează placa de suprabetonare și se montează prefabricatele de tip Macafferri;
– pod 3+230: se montează predalele;
– pod 3+507: se montează schelele și eșafodajele la culee și pile.
· La intersecția cu DN22 (Măcin), se execută umplutura corp rambleu.

Podul Suspendat peste Dunăre Brăila – Tulcea, este un pod rutier suspendat, aflat în construcție, între Județul Brăila și Județul Tulcea și este considerat a fi drept cel mai mare proiect de infrastructură al României, din ultimii 30 de ani.
Reamintim că în data de 15.01.2018, la sediul Ministerului Transporturilor, a fost semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila, între CNAIR S.A. şi Asocierea ASTALDI S.p.A. – IHI INFRASTRUCTURE SYSTEMS CO. LTD., în prezenţa premierului Mihai Tudose, a Ministrului Transporturilor, Felix Stroe, a ministrului Fondurilor Europene, Marius Nica, şi a Directorului General al CNAIR, Ştefan Ioniţă.
„Este un obiectiv major și din punct de vedere al infrastructurii rutiere de legătură între provinciile istorice, începând cu nordul Moldovei și terminând cu Dobrogea. Este și un element de siguranță națională, dar este și un element de normalitate. Putem fi o țară normală, unde un fluviu nu se mai traversează cu bacul. Felicitări tuturor celor care au muncit.”, declara eurodeputatul Mihai Tudose, la acea dată fiind premierul României.
În cadrul Masterplanului General de Transport, podul figurează ca parte a drumului expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030 și care va conecta nordul Munteniei și sudul Moldovei de nordul Dobrogei de Nord unde se află Delta Dunării.

După construirea sa la kilometrul 165+800 al fluviului, Podul de la Brăila va deveni ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea acesteia în Marea Neagră. Podul suspendat de la Brăila va avea o lungime totală de de 1.974,30 m, o deschidere centrală de 1.120 metri și două deschideri laterale de 489,65 și 364,65 metri.

Sursă foto: Fb. Irinel Ionel Scriosteanu