Eclipsă parțială de Soare – 25 octombrie 2022 | Observatorul Astronomic, din Galați, va fi deschis mâine pentru vizitatori

Marți, 25 octombrie 2022, va avea loc o eclipsă parţială de Soare, ce va fi vizibilă atât în Europa (inclusiv în România), cât și în Asia și nord-estul Africii.
Cei dornici să vadă eclipsa în cadrul unui Observator Astronomic, se pot deplasa la Galați, unde eclipsa va începe la 12:26 și 35s și se va termina la 14:52 și 17s, maximul având loc la 13:39 și 49s cu o magnitudine de 0,53.
Cu ocazia acestui eveniment Observatorul Astronomic, din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituție în subordinea Consiliului Județean Galați, va fi deschis pentru publicul vizitator începând cu ora 12:00, unde se va desfășura observarea eclipsei cu instrumentele optice din dotare, în condiții de siguranță, dacă cerul va fi senin.
Intrarea publicului la eveniment se va face doar pe la poarta dinspre Punctul Trecere Bac, prețul unui bilet de acces fiind de 3 lei/persoană, susțin reprezentanții acestei instituții.
Conform sursei citate, momentul maximului și valoarea magnitudinii eclipsei va fi diferit pe teritoriul țării noastre. Acesta va fi la ora 13:28 în zona vestică a României, unde magnitudinea eclipsei va avea valoarea de 0,44, iar în zona estică a țării noastre momentul maximului se va produce la ora 13:42, cu o magnitudine de 0,54.
Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va avea loc pe 29 martie 2025 și va putea fi observată doar în zona vestică și nordică a României, magnitudinea fiind foarte mică de 0,04.