Ziua Pompierilor din România aniversată cu fast de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila a sărbătorit astăzi Ziua Pompierilor din România, zi omagiată anual la data de 13 septembrie, evenimentul fiind marcat prin desfășurarea mai multor acțiuni.
Pentru rezultate deosebite în activitatea desfășurată, cu ocazia Zilei Pompierilor din România, au fost avansați în gradul următor un ofițer, cinci subofițeri și citați prin ordin de zi pe unitate 94 pompieri militari.
La activitate au participat, la invitația inspectorului șef al I.S.U. Dunărea Brăila, colonel Ion Cristian: prefectul județului Brăila, Iulian Timofei; președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac; primarul Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir; vicepreședinții C.J. Brăila; șefii structurilor de ordine publică din județ.
Tot astăzi, începând cu ora 09:00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila și-a deschis porțile pentru toți cei care doresc să se familiarizeze cu specificul acestei profesii, fiind prezentată tehnica de intervenție cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare, fiind, de asemenea, realizate exerciții demonstrative specifice.
La nivelul Municipiului Brăila, au fost organizate puncte de informare preventivă la sediul inspectoratului și în parcarea Promenada Mall. Au fost distribuite materiale de informare preventivă cu tipurile de risc generatoare de situații de urgență, măsuri de prevenire a acestora și reguli de comportare în momentul producerii unor astfel de situații.

La Școala Gimnazială “I. L. Caragiale”, s-au desfășurat lecții deschise cu elevi din ciclul primar și gimnazial, având ca temă cunoașterea tipurilor de riscuri de pe raza județului, a modului de acțiune premergător, pe timpul și după producerea situațiilor de urgență, precum și însemnătatea zilei de 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România.
La ora 12:00, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila a avut loc slujba de pomenire a pompierilor brăileni trecuți la cele veșnice și au fost înălțate rugăciuni către Sfântul Iosif cel Nou de la Partos, Ocrotitorul Pompierilor din România.

13 septembrie – Ziua Pompierilor din România

Astăzi, 13 septembrie 2022, se împlinesc 174 de ani de la bătălia din Dealu Spirii, moment istoric ce evocă sacrificiul ostaşilor pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu care, în anul 1848, au scris o pagină de devotament şi demnitate naţională.
Bătălia din Dealul Spirii (13 septembrie 1848, pe atunci lângă București) a fost ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structuri militare ale Țării Românești (Batalionul 2 Infanterie din Regimentul 2 Linie Infanterie, Compania a 7-a din Regimentul 1 Linie Infanterie și Compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu) și un corp de armată otoman.
Revoluția de la 1848 în Țara Românească a avut inițial succes. La începutul verii, principele Bibescu a abdicat după ce guvernul revoluționar a preluat puterea. Revoluționarii munteni își propuneau printre altele emanciparea clăcașilor și a evreilor, eliberarea robilor țigani, guvernarea în acord cu principiul separării puterilor în stat, limitarea puterii domnești și crearea unei gărzi naționale (vezi proclamația de la Islaz). Guvernul a încercat să implementeze aceste reforme democratice, dar adversarii revoluțiilor de la 1848, și anume marile imperii europene au intervenit. Astfel, la 13 septembrie 1848, trei puternice coloane militare otomane au pătruns în București, după arestarea fruntașilor revoluționari și zdrobirea rezistenței poporului neînarmat. În fața celei de-a treia coloane otomane, comandată de Kerim-pașa, au stat trupele aflate sub comanda Colonelului Radu Golescu, Comandantul Garnizoanei București.
Chiar dacă Bătălia din Dealul Spirii s-a încheiat cu înfrângerea trupelor române, totuși din punct de vedere istoric, această luptă consfințește dorința națională de autodeterminare, chiar dacă acest lucru presupune însăși jertfa supremă.
Pentru comemorarea eroilor pompieri căzuți în luptă, pe Dealul Spirii a fost ridicat în anul 1901 Monumentul Eroilor Pompieri din București, monument cu un trecut la fel de zbuciumat ca și evenimentele a căror memorie o reprezintă.
Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită mai apoi ca fiind Ziua Pompierilor din România, însă a fost legal oficializată începând din 1953.

Sursă foto: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila