Asociația Zi de Bine Moldova inițiază proiectul Biblioteca Altfel – Spațiu de lectură în curtea școlii

Proiectul Biblioteca Altfel face parte din seria de proiecte desfășurate de asociația Zi de Bine în zona Moldovei. În luna iulie, Zi de Bine Moldova a inițiat un proiect pilot de conștientizare și educare a tinerilor cu privire la importanța ocrotirii naturii și menținerii unui mediu ecologizat. Pentru luna august, ZDB Moldova își dorește să extindă spațiul de lectură de la școala „George Enescu” din Moinești, județul Bacău.
Acum un an, Zi de Bine, alături de Asociația Cărțile pe Față, organiza proiectul BookTruck – realizarea unei biblioteci mobile pentru copii. Până în prezent, biblioteca pe roți a străbătut peste 15.000 de km, ducând cele 1.500 de cărți la peste 2.500 de copii. Aceasta servește recurent 20+ sate din județul Cluj, oferind împrumut câte o carte copiilor de toate vârstele. După ce le citesc, le returnează la următoarea vizită.

”Acum, același prieten din Asociația Cărțile pe Față vine cu altă idee strașnică: <>. E o școală unde doamna bibliotecară a făcut magie și sute de copii s-au îndrăgostit de citit. Și dragostea asta mare nu mai încape în cămăruța-bibliotecă de la școala „George Enescu” din Moinești, județul Bacău. Doamna bibliotecară cultivă pofta de citit a celor peste 800 de copii din școală. Cu dânsa, cei de la Cărțile pe Față s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii 7 ani și chiar au mai implementat împreună o ”clasă cititoare”. Ce bine ar fi dacă fiecare școală ar avea o astfel de bibliotecară!”

menționează Melania Medeleanu, co-fondator Asociația Zi de BINE

Zi de Bine Moldova împreună cu Asociația Cărțile pe Față urmărește să transforme un container într-o bibliotecă mobilă, ce va deservi permanent copiii de la școala „George Enescu” din Moinești. Biblioteca Altfel va deveni un spațiu de lectură inedit, în care fiecare copil își poate cultiva curiozitatea și explora ce dorește. Fiind amplasată fix în curtea școlii din Moinești, va fi ușor accesibilă fiecărui elev curios și dornic să descopere lumea fascinantă a cărților.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Biblioteca Altfel – ZDBMoldova este de 12.000 euro și este oferit de Isopan. Mulțumim și sponsorilor IB CARGO SRL, SYNERGY CONSTRUCT SRL, NIRAN CO PRODUCTS SRL.
Sărbătoriții lunii august își pot dărui ziua pentru acest proiect aici: https://ziuata.galantom.ro/fundraising_pages/create?id_project=1856.
Biblioteca Altfel este un proiect inedit, care oferă o șansă copiilor din mediu rural să descopere plăcerea de a lectura și să își cultive imaginația și cunoștințele. Asociația Culturală Cărțile pe Față promovează lectura de mai bine de 8 ani, perioadă în care a implementat câteva zeci de proiecte, printre care: mers gratuit cu autobuzul pentru cine călătorește citind, reducere la librărie pentru cine are poză de profil cu o carte pe față, intrare gratuită la grădina botanică pentru cei care au o carte la ei, service auto cu bibliotecă, cluburile de lectură Vocea Cititorului, cărți pe cărțile de vizită, clasa cititoare și multe altele. Scopul lor este să motiveze cel puțin jumătate dintre oameni să citească două cărți pe lună.

”Am făcut multe proiecte în cei 7 ani de dinainte de BookTruck, dar niciunul nu mi-a adus o atât de mare satisfacție. Cred că fiecare copil merită o bibliotecă, fiecare copil merită un bibliotecar sau o bibliotecară care să îl călăuzească în lumea poveștilor și a cunoașterii. Sunt foarte entuziasmat de acest spațiu de lectură în curtea școlii și cred că, adunat cu eforturile doamnei bibliotecare, poate să facă diferența în a cultiva dragostea de carte a elevilor.”

declară Victor Miron, fondator AsociațiaCulturală Cărțile pe Față

Cei care doresc să susțină suplimentar proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.