Locuitorii din Municipiul Brăila și comunele Chiscani și Tichilești se pot pensiona cu 2 ani mai devreme, fără penalizare!

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a obținut, printr-o inițiativă legislativă, posibilitatea de pensionare anticipată, cu 2 ani mai devreme, fără penalizare, a locuitorilor din Municipiul Brăila și comunele Chiscani și Tichilești.
Este vorba de un amendament depus de senatorul Ion Rotaru, prin care se modifică art. 65 alin. 5 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care stabilește că locuitorii din Municipiul Brăila și comunele limitrofe, Chiscani și Tichilești, afectate de poluarea provenită de la fostele unități industriale, Combinatul de fibre artificiale și Combinatul de celuloză și hârtie de la Chiscani, se pot pensiona cu 2 ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare fără penalizare.
Legea a fost modificată pentru a veni în sprijinul acelor cetățeni care, ani de-a rândul, au locuit în apropierea combinatelor și au fost afectați de poluare.
Astfel, potrivit noilor prevederi, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă, pe o rază de 8 km în jurul obiectivului în care s-a aflat situl contaminat beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani mai devreme fără penalizarea prevăzută la alin. 4 al art. 65 din Legea 263/2010.
Legea a fost promulgată vineri, 27 mai 2022 prin decret prezidențial semnat de președintele României și a intrat în vigoare odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României.
Prevederile actualei modificări legislative se aplică până la 31 decembrie 2030.