Lansare de carte la Muzeul Brăilei „Carol I” | „Eustache”, de Magdalena Iugulescu

Muzeul Brăilei „Carol I” invită joi, 19 mai 2022, ora 17:00, în sala „Regele Ferdinand și Regina Maria” (Piața Traian, nr. 3), la lansarea cărții „Eustache”, în prezența autoarei, Magdalena Iugulescu. Cartea a apărut în anul 2019 la Editura Fundația Culturală „Antares” din Galați.
Prezintă:
· Dr. Viorel Coman, scriitor, cercetător;
· Dr. Valentin Popa, scriitor, muzeograf;
· Adelina Pop, scriitor.
„Am numit acest roman «ciudat», pentru opțiunea stranie a autoarei de a-și imagina o călătorie prin ținuturi hispanice, întreprinsă de o fată îndrăgostită platonic și de un țap bizar, periplu mai apropiat, în semnificație, de epoca în care idealistul Don Quijote și credinciosul lui serv, Sancho Panza, străbăteau Spania, în căutarea Dulcineei. Doar că ei o străbăteau, călărind cai sau asini, nu țapi, fie ei și fantastici, înnoptau pe la hanuri, nu pe sub poduri, bărci sau pe sub măslini.
Dar această opțiune, combinată cu irizările suprarealiste, generate de puterile miraculoase ale țapului Eustache, ridică nemăsurat cota valorică a scriiturii. Mai mult, spre deosebire de celelalte romane ale autoarei în care cititorul avea uneori impresia că anumite pasaje „ornamentează” prea mult (l-am numit într-o recenzie, pe unul din ele – „Issabel” – roman cu structură barocă), aici, toate detaliile se așază într-o matrice, al cărei echilibru pare imposibil de deranjat.
Iată de ce, putem afirma că „Eustache” se recomandă ca unul din cele mai bune romane românești din ultimii ani și, cu siguranță, cea mai valoroasă operă literară a autoarei.”
(Valentin Popa).
Alte publicații ale autoarei:
· „Cosmin”, Editura Proilavia Brăila, 2013;
· „Issabel”, Editura TipoMoldova Iași, 2015;
· „Cecilia”, Editura TipoMoldova Iași, 2017.