„Conferință despre Mărțișor – element de patrimoniu cultural imaterial UNESCO”, eveniment cultural educativ

Consiliul Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila organizează în data de 04 martie 2022, începând cu ora 12:00, în Sala ProArte a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, evenimentul cultural educativ „Conferință despre Mărțișor – element de patrimoniu cultural imaterial UNESCO”, susținută de prof. dr. Corina Mihăescu – cercetător științific Gr. I în cadrul Institutului de Etnografie și folclor Constantin Brăiloiu, Academia Română, cu participarea Atelierului de revitalizare a textilelor tradiționale Brăila, cu o șezătoare tematică.
În cadrul acestui eveniment, invitata specială prof. dr. Corina Mihăescu ne va vorbi despre Mărțișor, un simbol al dragostei și al prieteniei, un semn de apreciere și respect, acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii și vom afla de unde vine, de ce este roșu și alb, de ce dăruim, de ce purtăm Mărțișoare, despre semnificația și importanța sărbătorii acestuia dar și legătură strânsă și continuă a trecutului în prezent.
Din programul evenimentului nu va lipsi nici dansul, oferit cu sprijinul Ansamblului de dansuri populare Hora Măxinenilor din Comuna Măxineni, Județul Brăila cei care, alături de elevii Liceului Teoretic „Panait Cerna” vor participa la șezătoarea tematică, îmbogățită cu valori autentice romanești, în cadrul căreia vor realiza mărțișoare românești, tradiționale cu împletituri din sfoară (alb/roșu), simbol nobil și frumos, prin care ne exprimăm respectul și sentimentul de dragoste, urările de sănătate și belșug, pace și prietenie.
Conferință despre Mărțișor va aduce împreună, la invitația Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila și participanți din Județul Brăila (Tufești, Traian, Racovița, Chiscani, Unirea, Șuțești, Romanu, Mircea Vodă etc.), care își doresc să îşi împărtășească opiniile cu privire la tema evenimentului, în cadrul sesiunilor de comunicare.
Totodată cultura va fi prezentă și în mediul online, prin participarea prin intermediul platformei Zoom, la o conferință pe aceeași temă, alături de partenerii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila, Universitatea „Constantin Brâncoveanu” din Pitești, dar și de Facultatea de Management Marketing în afaceri Economice Brăila și Râmnicu Vâlcea.
Evenimentul se va desfășura cu respectarea măsurilor impuse pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus și va fi transmis live, pe pagina de Facebook a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila – Centrul.de.Creatie.Braila.