100.000 de lucrători străini ar putea fi admiși în 2022 pe piața forței de muncă din România

100.000 de lucrători străini ar putea fi admiși, în 2022, pe piața forței de muncă din România pentru a acoperi deficitul de forță de muncă, număr dublu față de cel de anul trecut.
Guvernul a aprobat proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022.
Muncitorii străini cei mai căutați, la ora actuală, în țara noastră sunt: muncitorii în construcții, muncitorii agricoli, tractoriștii, îngrijitorii de animale, vânzătorii, lucrătorii comerciali, manipulanții marfă, bucătarii, bucătari, ospătarii, patiserii, brutarii, barmanii și multe altele.
Această măsură de majorare a numărului de lucrători străini din țara noastră este luată ca urmare a deficitului de forță de muncă înregistrat anul trecut când, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate neocupate, în mod repetat, de angajatorii din România.
Însă angajarea unui muncitor străin nu este simplă, în acest scop angajatorul din țara noastră trebuind să urmeze anumiți pași, motiv pentru care apelează, de cele mai multe ori, la agenții de recrutare a forței de muncă din străinătate, agenții specializate în acest domeniu. Potrivit informațiilor făcute publice de reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale „Cetățenii străini pot fi încadrați în România numai după ce “angajatorul a depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean al Confederației Elvețiene sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României”.”
De precizat că, în ultimul timp, au fost recrutați, in general, muncitori din Nepal, Bangladesh, Filipine, Vietnam, Sri Lanka, India și Egipt.