Programul liturgic în zilele Bobotezei și ale hramului Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul – Ianca I

La început de ianuarie 2022, creștin-ortodocșii, din cadrul Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul – Ianca I, Preot paroh Cristian Cosmin Ion, sunt așteptați la hram dar și la slujbele religioase ce vor fi oficiate în zilele Bobotezei.
Conform precizărilor publice ale reprezentanților Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul – Ianca I, Programul liturgic în zilele Bobotezei și ale hramului Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul – Ianca I va fi următorul:
Miercuri, 05.01.2022
Ora 07:00 – Ceasurile Împărătești, Liturghia Sfântului Vasile unită cu Vecernia, slujba Aghesmei Mari și binecuvântarea caselor cu apa cea sfințită. Agheasma Mare sfințită în această zi va fi îmbuteliată de către voluntarii parohiei în sticle de 1l și va fi oferită credincioșilor în ziua Bobotezei.
Joi, 6 ianuarie 2022 – Boboteaza
Ora 08:00 – Utrenia, Sfânta Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur și slujba Aghesmei Mari (ora 11:00);
Ora 16:00 – Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și Slujba Vecerniei unită cu Litia.
Vineri, 07.01.2022 – Sfântul Ioan Botezătorul – Ocrotitorul bisericii și parohiei Ianca I
Ora 08:30 – Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur;
Ora 11:30 – Pomenirea ctitorilor și tuturor enoriașilor adormiți ai acestei parohii;
Ora 12:30 – Oferirea de pachete cu hrană caldă credincioșilor prezenți la ziua hramului.
Sâmbătă, 08.01.2022
Ora 07:30 – Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, Parastas pentru cei Adormiți și binecuvântarea caselor cu Agheasma Mare.
Duminică, 09.01.2022
Ora 08.00 – Utrenia și Sfânta Liturghie; binecuvântarea caselor cu Agheasma Mare.
Potrivit Preotului paroh Cristian Cosmin Ion: „În Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic. Canoanele Bisericii învăța că în Ajunul Bobotezei se ajunează total, (Canonul 1 al Sf. Teofil al Alexandriei), iar a doua zi se ia Agheasma Mare „pe nemâncate”.
Creștinii ortodocși gustă „pe nemâncate” din Agheasma Mare timp de nouă zile, de la Bobotează (6 ianuarie), până la 14 ianuarie – odovania praznicului.
Ziua liturgică în Biserică începe cu seara premergătoarei zilei respective. Slujba care deschide prăznuirea unei sărbători sau a unui sfânt se numește vecernia, sau slujba de seara. Când este unită Litia, credincioșii aduc grâu, vin, untdelemn și pâini care sunt binecuvântate și împărțite în biserică.”