„Ziua Marii Uniri este prin ea însăși un îndemn la unitate, solidaritate și mândrie națională!”

Florin-Sergiu Dobrescu, prefectul Județului Brăila: „Dragi români, stimați brăileni, haideți să ne amintim ce ne unește și nu ce ne dezbină!”

În data de 1 Decembrie 2021, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în Municipiul Brăila s-a desfășurat, în Piața Independenței, un program special dedicat acestei zile. La eveniment au participat oficialități civile și militare brăilene cât și reprezentanţi ai clerului, ai serviciilor publice deconcentrate, ai partidelor politice, ai agenţilor economici, ai mass-mediei cât și numeroși cetăţeni.
Cu acest prilej, Florin-Sergiu Dobrescu, prefectul Județului Brăila, a rostit în fața celor prezenți la eveniment o alocuțiune menită să marcheze importanța zilei de 1 Decembrie.
„Astăzi este ziua noastră! Ziua tuturor românilor de pretutindeni! Ziua Națională a României! O zi pe care o sărbătorim cu mare recunoștință pentru eroismul, sacrificiul și înțelepciunea înaintașilor noștri, care au făcut posibilă România Mare, la 1 Decembrie 1918.
Indiferent de negurile pe care le traversăm sau cele ce vor urma, 1 Decembrie 1918 a fost, este și va rămâne o pagină importantă a istoriei care consemnează reunirea tuturor românilor, în același stat. Dacă vreți, este dovada vie că noi, românii, putem să răzbatem în momentele grele însă doar dacă suntem înarmați cu solidaritate și coeziune, în acord cu valorile democrației și libertății.
În momentele cheie ale istoriei, România și poporul său au dovedit că au darul de a renaște și de a reuși să își adune toate resursele pentru a răsturna perspectivele cele mai sumbre. Forța vine din unitate și echilibru, care au făcut ca țara să renască prin voința națiunii și să ajungem la 1 Decembrie 1918 să consfințim Unirea printr-o mare adunare populară și voința manifestă a peste 100.000 de oameni prezenți la Alba Iulia.
Ce dovadă mai clară a forței și voinței poporului român decât acel 1 Decembrie care ne vorbește despre unirea de neam, ca piatră de temelie a spiritualității românești? Pentru generația de astăzi și de mâine, asta este poate cea mai importantă lecție de învățat din paginile de istorie. Așa cum spunea și regretatul academician Florin Constantiniu: ”Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voință al națiunii române de a-i da armătura teritorial-instituțională – care este statul național”.
Astăzi, România traversează o perioadă mai grea, care ușor ne-a destabilizat. Ne-a despărțit în mai multe fragmente și ne-a înstrăinat ușor de spiritualitatea românească.
Dragi români, stimați brăileni, haideți să ne amintim ce ne unește și nu ce ne dezbină! Lecția cea mai valoroasă pe care ne-a oferit-o generația de la 1918 este aceea a solidarității, responsabilității, unității și patriotismului, acele arme cu care poporul nostru a răzbit și a construit România de azi. Suntem datori față de ei – eroii noștri, așa cum suntem datori față de noi și față de generațiile de mâine.
Ziua Marii Uniri este prin ea însăși un îndemn la unitate, solidaritate și mândrie națională!
Ziua Națională a României este, după cum știți, și momentul înaintării în grad a militarilor și polițiștilor cu merite deosebite. Este modul în care statul român apreciază și onorează oamenii de arme. Îi felicit pe toți cei avansați cu această ocazie și le doresc succes, curaj de fier și o voință de oțel!
La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! Să fim bine și să ne facem bine!” a fost alocuțiunea prefectului județului Brăila, Florin-Sergiu Dobrescu.