Bd. Independenței, din Brăila, va fi modernizat cu fonduri europene. Primarul Dragomir a anunțat demararea lucrărilor!

Primarul Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, a anunțat demararea de joi, 28 octombrie 2021, a anumitor lucrări de modernizare, cu fonduri europene, pe Bd. Independenței din Brăila. Valoarea totală a acestor lucrări va fi de 15.180.000 euro, susține edilul municipiului, iar durata execuției lucrărilor va fi de 31 de luni.
Viorel Marian Dragomir a mai precizat, pentru brăileni, care vor fi aceste lucrări:
”- modernizare cale rulare tramvaie și crearea unei benzi dedicate de circulație pentru tramvai (condiție obligatorie în ghidul de finanțare) – 1.765 m pe partea dreaptă și 1.855 m pe partea stângă (diferențele apar ca urmare a curbelor liniei de tramvai. Se va face un sistem rutier având următoarea structură: geocompozit cu rol anticontaminant, balast stabilizat 20 cm, ecran de protecție din cauciuc 2 cm, beton de monolitizare C30/37 armat cu 2 plase PC52 18cm; beton de monolitizare C30/37 armat cu polipropilena 17cm; geogrilă cu rol antifisură; strat de legatură BAD22.4 6cm; strat de uzură MASF16 4cm.). Notă – șina de tramvai este deja în Brăila;
– înlocuire linie aeriană de contact și stâlpi de susținere, pe stâlpii de susținere se vor amplasa corpurile de iluminat pentru pista de biciclete;
– modernizare stații tramvai (accesibilitate persoane cu dizabilități, sisteme de siguranță);
– montare aparate de achiziționare a tichetelor de călătorie;
– modernizare sistem rutier. Se va executa sistemul rutier având următoarea structură: geocompozit cu rol anticontaminant; strat de nisip cu rol anticapilar 10cm; strat de balast 30cm; strat de piatră spartă 20cm; strat de bază AB31.5 8cm; strat de legătură BAD22.4 6cm; strat de uzură MAS16 4cm;
– înființare piste de biciclete (4.140m.), separate de traficul auto cât și de cel pietonal;
– modernizare trotuare (15.495mp) și alei pietonale pe centrul bulevardului (26.412mp). Se va folosi următoarea structură: strat de balast amestec optimal 10 cm, strat de balast stabilizat cu ciment 10cm, strat de uzură BA8 3 cm);
– modernizare mobilier stradal;
– modernizare spații de parcare;
– modernizare spații verzi (suprafața totală 32.423mp) și construirea unui sistem de irigatii nou. Nu se vor tăia pomii existenți (cu excepția celor care prezintă pericol de cădere). Trandafirii vor fi scoși, plantați în Pepiniera Seroplant iar la final replantați pe Bd. Independenței deoarece nu dorim să pierdem soiurile tradiționale de trandafiri.

fantana corabie

FÂNTÂNA ARTEZIANĂ – „CORABIE” (amplasată între C. Călărașilor si Str. Școlilor) – compusă din două bazine circulare cu diametrul de 6m și adâncime de 0,4m (poziționate în partea din față și spate a bărcii) care comunică între ele printr-un „curs de apă” cu o lățime de 1,15m și lungime de 15,00m. Înălțimea maximă – 1,05m, lungimea maximă – 29,90m, lățimea maximă – 7,45m, înălțimea catargului: 9,50 m.
În bazinele din față și spate ale bărcii sunt prevăzute 14 jeturi tip „geyser” care vor crea valuri pentru a simula barca în mișcare. Fântâna arteziană este prevăzută cu sisteme de filtrare, tratare și recirculare a apei. Pompele de recirculare preiau apa din bazine și o trimit înapoi prin intermediul duzelor de pardoseală, asigurând astfel recircularea apei.
Luminile LED RGB vor ilumina multicolor jeturile tip „geyser” și suprafața celor două bazine pe perioada nopții. Banda LED RGB va ilumina ‘cursul de apă’ pe toată lungimea acestuia. Adiacent fântânii arteziene va fi construit un cămin tehnic subteran pentru echipamentele necesare funcționării.
FÂNTÂNA ARTEZIANĂ – „GLOB PĂMÂNTESC” (amplasată la intersecția cu Str. Școlilor) – este formată dintr-un bazin circular cu diametrul de 5.20m și adâncime de 0.80m. În mijloc, pe un soclu va fi amplasat un ‘glob pământesc’ cu diametrul de 0,80m în jurul căruia sunt poziționate 2 elemente din oțel inoxidabil, cu diametrul de 2,0m, respectiv 1.40m. Pe fiecare element va fi montată o lamă de apă, înglobată în structura metalică.
Fântâna arteziană va avea sistem de filtrare, tratare și recirculare a apei. Lămpile LED RGB vor ilumina multicolor noaptea „globul pământesc”, elementele din oțel inoxidabil și bazinul de apă. Adiacent fântânii arteziene va fi construit un cămin tehnic subteran pentru echipamentele necesare funcționării. Înălțimea liberă: 2,00m. Diametru: 5,50m/ 6,70m.
– realizarea unei rețele multitubulare destinată preluării cablurilor aeriene (au fost prevăzute tuburi de PVC montate longitudinal pe ambele părti ale drumului, camere de tragere, camere de acces de la cablurile ce vor fi coborâte în subteran către beneficiari, sub intersecții se vor folosi tuburi metalice pe sub structura rutieră).
– pentru siguranța circulației și managementul traficului s-au prevăzut următoarele tipuri de lucrări: semnalizare rutieră (înlocuire indicatoare de circulație), marcaje longitudinale și transversale, înlocuirea corpurilor de semaforizare existente cu altele noi.”
Primarul Municipiului Brăila a mai declarat faptul că: ”Procedura pentru obținerea finanțării nu a fost simplă, de multe ori la unele instituții publice efectiv s-a pierdut timpul datorită unor ambiții copilărești, dar apreciem atitudinea celor care ne-au ajutat și si-au respectat statutul profesional. Au fost și contestații care au prelungit termenul de începere a lucrărilor, dar acum toate aceste etape au fost depășite… ȘI ÎNCEPEM LUCRĂRILE!”
Și nu în ultimul rând, primarul Dragomir i-a menționat și pe membrii echipei de proiect, datorită cărora Bulevardul Independenței va avea un nou aspect, cu mult mai modern decât cel actual: ”Dragoș Marin – manager proiect; Luminița Șoptelea – asistent manager; Mioara Ciolan – responsabil tehnic; Angelica Vasiloiu – responsabil juridic; Daniela Mihalache – responsabil financiar; Mirela Moldoveanu – responsabil achiziții publice; Gelu Radu – responsabil publicitate; Adriana Ștergărel – responsabil monitorizare”.
Ca urmare a începerii acestor lucrări, în perioada următoare vor avea loc RESTRICȚII pe sensul de mers de la Calea Călărașilor către Str. 1 Decembrie 1918. Intersecția cu Str. Școlilor nu va fi afectată momentan.