Palatul Lyra, palatul culturii brăilene, are nevoie de noi pentru a fi redat vieții culturale a municipiului

Constantin Teodorescu, președintele Societății Filarmonice Lyra: “Palatul Lyra nu este al meu, nici al nostru, membrilor societății Lyra, ci al brăilenilor și al copiilor copiilor brăilenilor!”

Societatea Filarmonică Lyra, în colaborare cu Primăria Municipiului Brăila și Casa de Cultură a Municipiului Brăila, a organizat duminică, 26 septembrie 2021, în Piațeta Lyra, un eveniment artistic ocazionat de încheierea primei etape de renovare a Palatului Culturii Brăilene, Palatul Lyra.
Cu această ocazie, renumita pianistă brăileancă Ioana Maria Lupașcu a susținut un recital cu piese de Ciprian Porumbescu, Astor Piazzolla, Giulio Caccini, Guy Bacos și Grigoraș Dinicu. Au onorat cu prezența acest eveniment Viorel Marian Dragomir, primarul Municipiului Brăila, cât și diferite personalități ale vieții culturale dar și ale mediului de afaceri local, oameni dornici să susțină demersul Societății Filarmonice Lyra, un proiect de finanțare inedit.

Palatul Culturii Brăilene – LYRA își conturează, cu fiecare zi, o nouă prezentare, pas cu pas îmbrățișând schimbarea, renovarea renumitei clădiri din centrul istoric al municipiului reprezentând, la ora actuală, un scop principal al brăilenilor ce apreciază cultura, dezvoltarea și susținerea acesteia. Societatea Filarmonică Lyra, proprietarul acestui deosebit edificiu cultural brăilean, a făcut și face în continuare un apel către concitadini, și nu numai, solicitându-le să susțină renovarea clădirii, pentru a putea fi cât de curând repusă în circuitul cultural al Brăilei. Amintim faptul că în anul 1919, Primăria Brăila a cedat gratuit terenul de 1500 metri pătrați pe care s-a construit clădirea, teren provenit, la rândul lui, din donația lui Dumitru Ionescu, fosta grădină Paradis. Palatul Lyra a fost construit din donațiile membrilor societății dar și ale susținătorilor acesteia, oameni de afaceri și de cultură, care au dorit să lase generațiilor viitoare un lăcaș pentru educație, la vremea aceea muzicală. Iată că, la ora actuală, se apelează din nou la iubitorii de cultură și la oamenii de afaceri pentru a se reuși renovarea completă a clădirii.
Ca urmare a efortului deosebit al dlui Constantin Teodorescu, președintele Societății Filarmonice Lyra, și al tuturor celor care îi susțin demersul cultural, Palatul Lyra pare să renască asemenea păsării Phoenix. Renovarea clădirii, deși este un proces complicat, ce implică eforturi speciale, multă muncă, timp și mai ales bani, reprezintă deja un scop principal pentru cei care vor să redea Brăilei un edificiu cultural, ce poartă în el amprenta atâtor generații.
Promotorul acestui dificil proces de renovare a Palatului Lyra, Constantin Teodrescu, a reușit să atragă în efortul său cu măreț scop cultural, mulți oameni dornici să susțină repunerea în funcțiune a acestui impozant palat cultural.
Ca atare, în data de 26 septembrie 2021, a avut loc in Piațeta Lyra, un recital de pian, susținut de Ioana Maria Lupascu, eveniment menit să puncteze finalizarea unei prime etape din procesul de restaurare a clădirii dar și să aminteasca concitadinilor noștri că pot face parte din acest proiect, „cumpărând” simbolic câte un element de decor din fațada clădirii, banii urmând să fie folosiți pentru continuarea lucrărilor de renovare.
În primul rând vă mulțumim pentru că astăzi ați ales să fiți alături de noi să împărtășim bucuria de a prezenta brăilenilor prima etapă din renovarea Palatului Culturii Brailene – LYRA, fațada principală.
Desigur, ar mai fi fost câteva lucruri de făcut însă apropierea sezonului rece și mai ales golirea conturilor Societății Filarmonice Lyra ne-a forțat să devansăm un pic momentul… Există și un alt motiv pentru care ne-am grăbit să facem acest eveniment azi. Tot astăzi se încheie și festivalul Enescu și am dorit și noi la Brăila să marcăm acest eveniment, cu atât mai mult cu cât marele muzician român ne-a făcut onoarea în trecut să concerteze în sala Lyra.
Suntem în anul 2021, anul în care, cu un pic de noroc, Brăila ar fi putut să fie Capitala Europeană a Culturii. Ne aducem aminte că unul din argumentele comisiei pentru ne-includerea Brăilei nici măcar pe lista de finaliste a fost: “propunerea unui proiect PREA AMPLU pentru un BUGET PREA MIC”. Ceea ce vedeți astăzi este, ne place să credem, un contra-argument puternic și o demonstrație a faptului că dăruirea de care sunt capabili unii brăileni pentru o idee poate compensa dimensiunea redusă a bugetului. Pentru că toată lucrarea pe care astăzi o vedeți până la acest punct a fost realizată EXCLUSIV DIN FONDURI PRIVATE, proprii sau donații, FĂRĂ NICI UN LEU DIN FONDURI EUROPENE SAU GUVERNAMENTALE!”
, a afirmat Constantin Teodorescu în cuvântul de deschidere a acestui eveniment.
În plus, domnia sa a ținut să sublinieze „aportul deosebit al domnului arhitect Marian Pașcu, autorul proiectului de renovare și care a fost tot timpul alături de Lyra cu fapta și gândul, cu idei, cu sfaturi, cu supravegherea lucrărilor, cu promovarea proiectului. Vă rugăm să considerați că această nouă imagine a Palatului Lyra este cadoul domnului arhitect Marian Pașcu pentru comunitatea brăileană.”
În discursul său, președintele Societății Filarmonice Lyra a mai amintit despre modalitatea în care oricare dintre noi poate contribui la renovarea Palatului Lyra: „Așa cum probabil ați citit în invitațiile pe care le-ați primit, astăzi vom încerca să “vindem”, în ghilimele, elemente din fațada Palatului Lyra cu dublu scop: primul fiind acela pentru a putea continua renovarea la exterior și pentru restul clădirii și al doilea, mai important, pentru a da mai clar semnalul către brăileni că, la fel ca și Moldova, “Palatul LYRA nu este al meu, nici al nostru, membrilor societății LYRA, ci al brăilenilor și al copiilor copiilor brăilenilor!”… Revenind la LYRA, repet, Palatul LYRA nu este al meu, Constantin Teodorescu, nici al nostru, membrilor societății LYRA, dar nu este nici al Primăriei Brăila și nici al Consiliului Județean Brăila, de aceea administrația locală nu poate legal investi în imobil și nici susține financiar renovarea lui… astăzi încercăm să prezentăm, în premieră sper, un proiect de finanțare inedit! “Vindem” așadar, în ghilimele, în mod simbolic, porțiuni din Palatul Lyra tuturor acelora ce ne împărtășesc idealurile.
Vindem ornamentele, capitelurile, frontoanele, coloanele, balcoanele, ferestrele, baluștrii, vindem metri pătrați de fațada principală pentru a putea continua renovările și la interior… Slavă cerului că există astăzi un mecanism prin care nu trebuie să scoateți niciun leu din buzunarul dumneavoastră pentru a putea finanța renovarea Palatului LYRA… Societatea Filarmonică LYRA este înscrisă în registrul entităților și unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Firma dumneavoastră poate sponsoriza legal cu până la 20% din impozitul pe profit pe care altfel oricum l-ar fi plătit statului iar persoanele fizice pot redirecționa 3.5% din impozitul pe salariu pe care angajatorul oricum îl plătește la ANAF.
Vă invit să faceți cunoscut tuturor prietenilor acest lucru și să putem avea astfel fonduri suficiente pentru ca la anul, poate mai devreme decât septembrie, să putem inaugura și sala mare de concerte.”

Și cum renovarea realizată până la ora actuală a fost posibilă și cu susținerea anumitor persoane sau instituții, Constantin Teodorescu le-a mulțumit tuturor, amintindu-i rând pe rând tocmai pentru a sublinia importanta lor contribuție adusă culturii Brăilei: „Nu pot să închei fără să amintesc pe toți cei care au fost alături de noi în ultima perioadă, ajutându-ne și uneori împingându-ne de la spate pentru a putea trece peste greutățile financiare, peste greutățile deciziilor care trebuiau luate, peste multe alte obstacole…
Mulțumiri deosebite aducem și domnului Cristian Niculae, al cărui entuziasm pentru facerea de fapte bune și darul de a atrage voluntari pentru toate acțiunile, ne-a determinat să pornim ca la un drum de mii de kilometri având rezervorul mașinii aproape gol.
El a reușit să găsească pe drum și alți idealiști, firme sau persoane care ne-au ajutat să ne continuăm cu curaj drumul. Din toate inițiativele lansate de Cristi în cadrul ABEC, Asociația Brăileană pentru Educație Civică, de la “Descoperă Faleza Dunării”, “Descoperă Stadionul de Atletism”, ultima acțiune pe care o putem numi “Descoperă Noua Fațadă a Palatului Lyra” este, ne place să o spunem fără modestie, cea mai de succes!
Mulțumesc domnului Ionuț Balaban, directorul executiv al Palatului LYRA care, ne-retribuit, cum de altfel sunt toți membrii Lyrei, are grijă de toate problemele administrative ale societății.
Mulțumim în continuare: domnilor Iulian Grigorescu, Vasile Sbirnea, Paul Constantin, Lucian și Cristi Ivan, Alexandru Gutium, Iulian Staver și Dragoș Neagu pentru întreg sprijinul în timpul lucrărilor; domnilor Anghel Adi-Cristian, Iulian Musianu și Daniel Mistreanu și întregii echipe de muncitori și voluntari care au participat la renovare; doamnei Monica Paraschiv și domnului Florentin Coman pentru reflectarea în presă a eforturilor noastre; domnului Gheorghe Antistescu, doamnei Albu Silvia, comunității virtuale “Problema de pe strada mea”, Miron Semergiu, Marius Mardale, Mariana Vernescu, Dan Ciurea, Dănuț Moisescu, Radu Chiriac, Marian Toader și multor altor prieteni pentru reacția rapidă la articolele de săptămâna aceasta din ziarul Obiectiv.
Mulțumim Direcției de Cultură, Primăriei Brăila și domnișoarei arhitect șef al orașului pentru tot sprijinul în perioada pregătirii dosarului pentru autorizarea renovării.
Nu în ultimul rând, pentru evenimentul de astăzi mulțumim Primăriei Brăila și Casei de Cultură a Municipiului Brăila pentru întreg sprijinul acordat.
În final, vă mulțumesc tuturor pentru onoarea pe care ne-ați făcut-o fiind alături de noi și îmi doresc cât mai curând să vă putem invita și într-o sală de spectacole renovată și ea, unde să pot mulțumi câtorva zeci de mii de brăileni pentru sprijinul lor.”

Așadar, potrivit afirmațiilor dlui Teodorescu, fiecare cumpărător va primi de la Societatea Filarmonică Lyra un tablou cu imaginea palatului Lyra și evidențiat clar elementul de arhitectură pe care l-a achiziționat, laolaltă cu carnetul de membru susținător pe diferite perioade de timp și un “certificat de proprietate simbolică”, semnat olograf de președintele societății.
Se speră astfel ca să se strângă fonduri suficiente pentru ca la anul, poate mai devreme de luna septembrie, să se poata inaugura și sala mare de concerte.
Stimați iubitori ai culturii, nu uitați că „Un popor fără cunoașterea istoriei, originii și culturii sale trecute este ca un copac fără rădăcini”. Haideți să scriem împreuna încă o filă de istorie culturală a Brăilei!