Joc și tradiții la „Spectacolul dedicat Zilei Sfintei Marii”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila

Jocul și voia bună au fost litera de lege a „Spectacolului dedicat Zilei Sfintei Marii”, eveniment cultural, organizat de Consiliul Județean Brăila, respectiv Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila și cu sprijinul Teatrului „Maria Filotti”.
La acest eveniment, desfășurat marți, 08.09.2020, au participat Atelierul de revitalizare al patrimoniului imaterial „Jocul”, al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Ansamblul Folcloric „Mușețeanca” și interpretele de muzică populară Diana Nuțu, Alexandra Macoveiu, Andreea Vizureanu, Alina Popescu și Lavinia Drăghici. Spectacolul a fost prezentat de Gabriela Popa.

Cu acest prilej, Alina Sulicu, managerul Interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila ne-a acordat un interviu, prezentându-ne importanța și frumusețea acestui spectacol deosebit:

Bună ziuă, v-am ruga să ne vorbiți, pe scurt, despre evenimentul organizat în această seară.
Bună ziua. După foarte mult timp, ne întoarcem către public, în sensul în care organizăm cu ocazia Zilei „Sfintei Marii”, spectacolul folcloric dedicat acestei zile și dedicat tuturor celor care îndrăgesc jocul brăilean prin prisma „Mușețencii”, care e prezentă pe scenă astăzi și de-opotrivă „Jocul”. „Jocul” care este Atelierul de revitalizare a patrimoniului imaterial al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Este o formație din cadre didactice ce repetă de ani de zile la Centru, sub bagheta, până acum, a maestrului Gheorghe Mihalache și acum sub bagheta doamnei Titica Ioniță.
Ce promovează acest eveniment cultural, în mod special?
Cultura și tradiția populară, ceea ce ne reprezintă pe noi. Iată misiunea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, conservarea, promovarea culturii tradiționale. O facem în fiecare zi prin atelierele noastre, „Atelierul de revitalizare a țesuturilor”, prin fetele noastre Lascu Rădița și de-opotrivă Steluța Iancu, dar și prin „Atelierul de ceramică” și celelalte activități desfășurate de Biroul Valorificare al Centrului.
Aveți și programe susținute cu Fonduri Europene?
În ultima perioadă, nu am avut. Sperăm să accesăm din nou. Vom vedea în funcție de ce se va întâmplă și cu această pandemie, în funcție de ce se va întâmpla și de situația de la nivelul țării.
V-aș ruga să adresați un mesaj, special pentru cititorii noștri.
Vă îmbrățișăm și vă așteptăm cu tot dragul la sediul Centrului, în Piața Traian nr. 2, cu tot felul de activități pe care noi le facem: „Cufărul de vacanță”, „Cufărul cu tradiții”, aceste mici spectacole pe care le organizăm. Și de-opotrivă, vă invităm ca întotdeauna să fiți alături de noi. Avem nevoie de dumneavostră.
Vă mulțumesc foarte mult pentru interviu.
Vă mulțumesc și eu.

Precizăm că Formația „Jocul” face parte din proiectul Atelierul de Revitalizare a Patrimoniului Etnografic Imaterial „Jocul”, care a luat ființă sub bagheta regretatului maestru coregraf Gheorghe Mihalache și are drept scop conservarea, revitalizarea și promovarea tradiției jocului popular, specific zonei etnografice Brăila.
Participanții la cursurile de dansuri populare sunt cadre didactice brăilene, acest proiect fiind realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila. La rândul lor, cursanții au creat mici ansambluri de dansuri în școlile din care provin, asigurând păstrarea și valorificarea bogăției culturale prin transmiterea jocurilor populare noilor generații de elevi.
De asemenea, Ansamblul Folfcloric „Mușețeanca”, din localitatea Însurăței, este un ansamblu de referință al Județului Brăila. Acesta a fost înfințat în anul 2006, sub îndrumarea aceluiasi maestru coregraf Gheorghe Mihalache și continuat, la ora actuală, de doamna Titica Ioniță. Membrii ansamblului sunt elevi și tineri aparținând altor categorii socio-profesionale care pun în valoare, în primul rând, cultura și tradițiile locale, dar și cele din alte zone ale țării.

Înregistrări video de la acest spectacol puteți urmări AICI și AICI.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s