Festivalul „All For Music”, muzica la superlativ, în plină pandemie. Interviu cu compozitoarea Gabriela Sauciuc Cicone

Gabriela Sauciuc Cicone

Muzicii nu îi pot fi puse bariere. Cam aceasta ar putea fi concluzia după ce, în plină pandemie, festivalurile muzicale continuă să existe. Festivalul „All For Music” poate fi catalogat drept un exemplu desăvârșit.
Acest festival, desfășurat în data de 6 iunie 2020, a reunit virtual un număr foarte mare de participanți ce au concurat live, încercând să impresioneze un juriu valoros și foarte pretențios, competiția în sine beneficiind de o notă calitativă superioară. În concurs s-au înscris și interpreți brăileni, aceștia obținând rezultate deosebite. Despre unii dintre ei și despre multe altele legate de Festivalul „All For Music” a avut amabilitatea să ne dezvăluie într-un interviu, Directorul festivalului, compozitoarea Gabriela Sauciuc Cicone, o adevărată personalitate a muzicii românești contemporane, unul dintre celebrele slagăre ale universului copilăriei, „Nu mi-e frică de Bau Bau”, purtându-i semnătura.

Sorina Ivan: Din cauza pandemiei, viața artistică a avut mult de suferit, și un exemplu este amânarea sau chiar anularea unor festivaluri muzicale. Se pare însă că ați venit cu o idee genială, chiar dacă a presupus un efort deosebit, și ați organizat un festival, de data aceasta în mediul virtual, Festivalul „All For Music”. Reprezintă mediul virtual o alternativă a celui real, credeți că poate fi aceasta o soluție în momente de criză, fie ea și de genul unei pandemii?
Gabriela Sauciuc Cicone: Nu aș spune „idee genială” pentru că au facut-o și alții înaintea mea, în luna mai. O premieră față de alte festivaluri online a fost interacțiunea live dintre concurenți, public și juriu și a fost fără taxă de participare. Ca să răspund punctual, e o alternativă de criză.

Sorina Ivan: Ce magie ați făcut de ați reușit să mobilizați live un număr atât de mare de participanți și mai ales cum i-ați coordonat pe tot parcursul festivalului, ținând cont că ați avut interpreți atât din țară cât și din afara sa? V-am solicita câteva detalii despre organizatori, participanți, juriu cu alte cuvinte despre cei implicați în această acțiune culturală specială.
Gabriela Sauciuc Cicone: În primul rând, am tratat acest festival ca pe un proiect, desfășurat în cadrul Clubului Copiilor Sector 6, în care s-au implicat D-na Director Iuliana Oprea, în calitate de coordonator, Delia Chiran și Oana Velea eleve la cercul meu, care au fost membre în juriu și prezentatoarele festivalului și părinți.
Am făcut un plan pe care l-am respectat cu strictețe. Am făcut un regulament clar, am cerut acordurile părinților pentru postări și difuzări, am încarcat toate piesele pe Canalul festivalului AllForMusic#deAcasa și făcut playlist-uri pe categorii, am încărcat toate fotografiile copiilor din festival pe pagina de Facebook, am afișat listele cu categoriile, am anunțat din timp platforma pe care urma să se desfășoare festivalul, zoom.us, și link-ul de conectare. Am afișat juriul festivalului și programul pe ore. Permanent am ținut legătura cu copiii și părinții acestora pe WhatsApp, pe Facebook sau mail.

Sorina Ivan: Pentru a se respecta întocmai regulile oricărui festival, și Festivalul All For Music a beneficiat de o gală, un lucru greu de realizat online. Și totuși dvs. ați reușit să dăruiți bucuria premierii, fie ea și virtuală, tuturor concurenților. Credeți că a contat acest lucru pentru interpreții prezenți în concurs?
Gabriela Sauciuc Cicone: A fost o mare bucurie să avem conectați permanent peste 40 de participanți, iar la gală, care a început conform programului la ora 18:00, au fost prezenți peste 90. Faptul că membrii juriului au fost prezenți și au citit premiile în direct, a sporit emoția și a menținut interesul.
Ulterior, am postat și toate diplomele pentru interpreți și profesorii coordonatori.

Sorina Ivan: Care ar fi concluziile acum, la final, când stiți deja care sunt problemele dar și reușitele organizării unui festival de muzică ușoară în mediul on-line? Ați mai relua o astfel de acțiune?
Gabriela Sauciuc Cicone: Feedback-ul a fost foarte bun. Toate postările de pe pagina de Facebook sunt laudative și mă stimulează la o nouă experiență, dacă va fi cazul. Sper totuși că următorul festival va fi cu public și scenă.

Sorina Ivan: Referindu-ne la orașul și Județul Brăila, care este părerea dvs. vis-a-vis de concurenții noștri, fiindcă am văzut că și Brăila a fost prezentă la acest festival? Care v-au impresionat cel mai mult și din care motive?
Gabriela Sauciuc Cicone: Eu colaborez de mulți ani cu Brăila, cu prietena mea Liliana Toader, de care mă leagă multe realizări frumoase. Copiii din „Steluțe Dunărene” s-au remarcat pe toate scenele pe care au concurat. Ce pot să spun e că au fost foarte buni și au luat trofee și premii: Trofeul Kids, Dalia Bianca Coman; Trofee Junior, Andreea Voicu și Mario Costache (cu media 9.87), care a impresionat până la lacrimi, trofee de categorie și alte premii. Trofeul pentru ”Cel mai popular clip” pe YouTube l-a câștigat Natalia Ioana Lungu cu 710 like-uri.

Sorina Ivan: Are muzica ușoară șanse să se perpetueze în timp? Care sunt persoanele cele mai receptive și mai implicate, atunci când vine vorba de muzica ușoară?
Gabriela Sauciuc Cicone: Noțiunea de „Muzică ușoară” nu mai este folosită în prezent, dar genurile pe care le putem include în ea și anume pop, rock, etno sunt foarte iubite de publicul de toate vârstele. Oricum s-ar numi, muzica e hrana sufletului și nu va dispărea niciodată.

Sorina Ivan: Ce planuri v-ați propus pentru lunile următoare? Un scurt mesaj pentru cititorii noștri brăileni, în special, și pentru iubitorii muzicii în general.
Gabriela Sauciuc Cicone: Această perioadă a fost foarte grea pentru mine. Toate lecțiile de canto și chitară le-am ținut online și pregătirea lor a fost mult mai solicitantă decât orele normale de la club. O perioadă o să mă odihnesc apoi mă voi gândi la noi proiecte.
Îi salut pe toți brăilenii, pe părinții și bunicii talentaților interpreți și le doresc o vacanță cât mai frumoasă. Copiilor cântăreți, care fac performanță, le recomand să profite de vacanță să studieze piese noi, să facă vocalize și exerciții de respirație pentru a trece la un alt nivel.
Iubitorilor de muzică, în general, le urez să aibă parte de experiențe muzicale cât mai frumoase și inedite.

Sorina Ivan: Vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu în exclusivitate și vă urăm mult succes în continuare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s