„Copiii sunt nucleul de bază al mișcării șahiste din Brăila.” Interviu cu Iulian Preda, președintele CS „Micul Prinț”

Iulian Preda

Șahul este un sport al minții, un sport ce pune la încercare inteligența, răbdarea, perseverența și în mod special foarte multă pasiune. În Brăila șahul, cândva trecut aproape pe linie moartă, începe să recapete consistență, în special în rândul copiilor și al tinerilor, pe măsură ce trec anii. Un pion important, pe plan local, în ceea ce privește promovarea acestui sport deosebit este Iulian Preda, președintele Clubului Sportiv „Micul Prinț” din Municipiul Brăila. Despre dăruire, pasiune și perseverență domnia sa ne-a vorbit într-un interviu acordat publicației noastre, pe care vă invităm să îl citiți:

Sorina Ivan: Șahul în Brăila începe să aibă din ce în ce mai mulți adepți în rândul noii generații. Acest lucru, pe undeva, se datorează și domniei voastre și mai ales pasiunii pe care o aveți pentru acest sport al minții. De unde această pasiune influentă a șahului asupra dumneavoastră?
Iulian Preda: Aceasta pasiune a fost defapt “dragoste la prima vedere”. Undeva la țară, la bunici, am descoperit piesele de șah, forma lor m-a atras și, ajuns acasa, am început să pun întrebări părinților mei. Destinul, providența, a făcut ca vis-a-vis de blocul în care locuiam să aibă sediul un club de șah. Aveam 13 ani. Acel club mi-a marcat pasiunea, viața. “Comerțul Brăila”. Mulțumesc și acum acelor oameni minunați care au știut cum să îndrume și să organizeze activitatea clubului.

S.I.: Sunteți președintele unui club de șah din Brăila, CS „Micul Prinț”. Cum reușiți să îi determinați pe copiii brăileni să devină pasionați de șah, ajungând chiar să participe în diferite competiții sportive, organizate la nivel local și național? Aveți, sau nu, susținerea părinților micilor șahiști?
Iulian Preda: În primul rând, copiilor le transmit pasiunea și plăcerea de a juca. Contribuția părinților este importantă în acest sport, 50% susținere financiară, morală, iar 50% susținere tehnică, de antrenament, psihologică ce revine antrenorului. Este recunoscut faptul că la copiii între 4-10 ani șahul poate fi interpretat și recomandat ca și un instrument terapeutic.

Iulian Preda

S.I.: Șahul este un sport care poate fi practicat la orice vârstă. Care este reacția vârstnicilor atunci când este vorba despre sportul minții? Ați organizat acțiuni sportive sau competiții de șah destinate persoanelor în vârstă din Județul Brăila? Care este cea mai recentă acțiune în acest sens?
Iulian Preda: Alături de partenerii și colaboratorii din cele mai reprezentative instituții (Primăria Municipiului Brăila, DJST Brăila, AS CARP Brăila, Catedrala Nașterea Domnului – Preot Paroh Vatra Costel, Instituția Prefectului Județului Brăila, Cercul Militar Brăila, Muzeul de Istorie „Carol I” și Biblioteca Județeană „Panait Istrati”) și vreau să cred că sunt principalul organizator de concursuri județene, zonale și naționale în acest moment în Brăila. A devenit ca tradiție organizarea Semifinalei Campionatului Național de șah individual pentru copii, juniori și seniori în orașul nostru, ultima ediție fiind în perioada 7-15 februarie a.c. În ultimii ani, copiii sunt nucleul de bază al mișcării șahiste din Brăila și nu numai, iar seniorii sunt în număr mai redus și confruntările la tabla de joc adult – tânăr de multe ori se încheie în favoarea celor mai tineri. Sunt multe componente care duc la acest rezultat (antrenor personal dedicat, pregătire individuală susținută, acces la internet, concursuri de valoare ridicată cu adversari pe măsură, premii consistente).

S.I.: Care sunt cele mai bune rezultate sportive obținute atât de dvs. dar și de elevii Clubului Sportiv „Micul Prinț”?
Iulian Preda: De-a lungul timpului (34 ani prezent în această activitate) foarte multe generații de copii am instruit la diferite școli și grădinițe din Brăila, Ianca, Valea Cânepii, Unirea, Însurăței și am avut chiar și colaborări cu grădinițe private din Galați. Rezultate notabile aș menționa pe Dragoș Coticeru, Cosmin Nedelcu, Giugiuc Andrei, Celea Andreea, Cervis Mihai, Ancuța Eduard, Boureanu Alina, Rădulescu Larisa și multi alții, unii dintre ei fiind adulți acum.

S.I.: În plină pandemie, sportul a fost trecut pe linie moartă. Ce ați făcut dvs. în tot acest timp? Ați luat o pauză sau ați trecut în mediul virtual așa cum au făcut și alții din domeniul sportiv?
Iulian Preda: Multe competiții programate în această perioadă au fost amânate sau suspendate, Campionate Naționale pentru copii și juniori, Finala seniori, etc. Din fericire, alte turnee au fost mutate pe site-uri de specialitate chess.com, chess.24 la care numărul participanților a crescut exponențial. Eu, personal, am participat la una dintre edițiile de Campionat European Elo 1700 la care în faza, finală în clasamentul general, m-am clasat pe locul 42 și locul 3 între sportivii români participanți. www.chess.com/tournament/live/finals
Tot în această perioadă, se desfășoară Cupa „Gens una sumus” la care participă și CS „Micul Prinț” Brăila cu 2 echipe chess-results.com. La acest campionat participă 9 echipe din București, Tulcea, Galați și Brăila. Precizez că în tot acest timp am păstrat legătura cu elevii mei din Brăila, București și chiar și din Austria prin lecții pe Skype, unii optând chiar ca și după această relaxare, să continuăm antrenamentele individuale în aceeași formulă, adică tot pe Skype.

S.I.: Sunt implicate autoritățile locale brăilene în susținerea acestui sport? Credeți că ar trebui făcut mai mult pentru șah la nivel local și național?
Iulian Preda: Da, autoritățile locale sunt implicate prin locațiile puse la dispoziție, cupe, medalii, diplome și alte premii. Trofeul „Brăila – Orașul cu salcâmi” se desfășoară în diferite zone din oraș în perioada „Zilelor Brăilei”. Prin organizarea de turnee cu caracter tradițional, atât pentru copii cât și pentru seniori, s-ar revigora și mai mult această activitate. De asemenea, prin susținerea turneelor deja consacrate: Semifinala CN individual șah clasic open, Trofeul Dunav, Cupa Brăilei cu jucători invitați din străinătate, prin acordarea de anumite facilități cu siguranță orașul nostru ar deveni emblematic pe harta șahului românesc.

S.I.: Care sunt următoarele competiții la care aveți intenția să participați în curând, în mod special după terminarea stării de alertă?
Iulian Preda: În colaborare cu DJST Brăila am convenit ca turneele cuprinse în programul competițional să se desfășoare după luna septembrie: Cupa „Micul Prinț” – copii și juniori, Cupa „Orașul cu salcâmi” – open și Cupa „Brăilei” open. Din păcate, nu mai putem oferi oaspeților noștri tradiționala croazieră pe Dunăre cu șalupa „Lacu –Sărat” dar, probabil din 2021, vom relua acest eveniment atât de așteptat.

S.I.: Un mesaj pentru brăileni, privind șahul, ar fi binevenit. Vă mulțumim anticipat și vă urăm succes în următoarele competiții sportive.
Iulian Preda: Mesajul meu este foarte simplu: să nu își piardă speranța, credința. Aceste lucruri și vremuri pe care le trăim sunt efectul unei societăți care trebuie să se restarteze. Generațiile care vin trebuie să se adapteze la nou și să se asigure că relațiile dintre oameni vor fi bazate pe respect, onestitate și competitivitate. Pentru brăilenii practicanți ai șahului minții, și nu numai, îi indemn să nu uite că suntem o familie „Gens una sumus”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s