Responsabilitatea, mărul discordiei brăilene!

SPITALUL JUDETEAN

Ministerul Sănătății a decis să trimită astăzi, 8 mai 2020, la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean Brăila, 20 de pacienți din județul Vrancea, infectați cu noul coronavirus, asimptomatici și cu forme ușoare, declara în urmă cu câteva ore Președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac. Mai mult de atât, domnia sa a declarat public faptul că are încredere în echipa medicală de la Brăila, și că este convins că aceasta va gestiona într-o manieră profesionistă situația neașteptată.
„Acum două săptămâni spuneam că cel mai bun medic nu mai este trenul de București, în contextul pandemiei actuale și a pacienților vindecați de Covid-19 la Spitalul Județean de Urgență Brăila. Astăzi se adeverește încă o dată acest lucru. Ministerul Sănătății a decis să trimită la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean Brăila, 20 de pacienți din județul Vrancea infectați cu noul coronavirus, asimptomatici și cu forme ușoare. Am mare încredere în echipa medicală de la Brăila, sunt convins că va gestiona într-o manieră profesionistă această situație și că peste 14 zile, cei 20 de pacienți se vor întoarce la casele lor. Se dovedește încă o dată că medicii brăileni merită încredere și că pot face față cu brio unei situații delicate, în orice moment.”, a declarat public președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac în mediul virtual.
„Dragi cetățeni, vă rog să nu intrați în panică și să nu vă speriați de această veste. Haideți să avem în continuare încredere în cadrele medicale brăilene care și-au dat tot interesul și au dovedit că îi pot vindeca pe cei infectați cu noul coronavirus. Orice om merită o șansă la servicii medicale de calitate iar acest lucru se întâmplă la Spitalul Județean de Urgență Brăila.”, a mai solicitat președintele CJ Brăila.
La scurt timp, președintele CJ Brăila revine cu o altă declarație publică, tot astăzi, de data aceasta și cu un atac la adresa prefectului Județului Brăila, Cătălin Boboc: „Veste bună pentru brăileni, veste proastă pentru prefect…
Cei 20 de pacienti care urmau să ajungă la Brăila, NU MAI VIN, vor fi redirecționați către alte spitale din țară, la cerința mea ca și președinte al Consiliului Județean, pentru a proteja brăilenii.
Coordonatorul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la Brăila, este însuși prefectul județului Brăila. Dânsul este posesorul tuturor informațiilor, dânsul este primul care află despre deciziile de la nivel național. Astfel că acesta știa despre decizia Ministerului Sănătății de a trimite la Brăila 20 de pacienți din județul Vrancea. Oameni buni, spitalul este coordonat de Ministerul Sănătății în această perioadă, deci sub nicio formă eu nu am fost înștiințat de această decizie iar Spitalul a primit informația oficială pe fax în timp ce pacienții erau în drum spre spitalul din Brăila. Aflând prea târziu de această decizie, am crezut că nu am timpul necesar să intervin, însă după o discuție cu factorii de decizie de la nivel național, am SPUS RĂSPICAT CĂ LA BRĂILA SE VOR TRATA DE COVID-19 DOAR CETĂȚENII JUDEȚULUI.”
În continuarea mesajului său, președintele Francisk Iulian Chiriac susține că de peste o lună de zile nu a fost contactat nici măcar telefonic de prefectul Cătălin Boboc, această afirmație ducând cu gândul la lipsa colaborării între cele două instituții brăilene, respectiv Consiliul Județean Brăila și Instituția Prefectului Județului Brăila: „Domnul prefect vorbește de comunicare și echipă… care? De o lună și jumătate nici măcar telefonic nu am fost contactat. Gurvernul Orban, luați-vă prefectul care în ultima perioadă, în loc să-și facă datoria și să informeze corect populația, a transformat sediul prefecturii în sediul Partidului Național Liberal.
Solicit domnului prefect CONVOCAREA Comitetului pentru Situații de Urgență pentru a clarifica această situație.”
Atacurile din mediul online la adresa prefectului continuă și din partea primarului Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir care vine, la rândul său, cu un mesaj în care laudă intervenția europarlamentarului Mihai Tudose în această problemă a transferului la Brăila a celor 20 de pacienți: „Felicitări Tudose Mihai și Iulian Chiriac. Împreună suntem mai puternici decât ei! Pacienții din alte județe nu vor mai veni la Brăila.
Poate afla acum și prefectul că tot noi am rezolvat și acum. Fără el!
O NOUĂ MIZERIE FĂCUTĂ PE ASCUNS!
De ce au respectat brăilenii regulile?
Ca să aduceți voi virusul în Brăila pe ascuns?
Ce să spunem? DEMISIA sau SĂ VĂ FIE RUȘINE?
Spuneți domnule prefect de ce s-a ascuns transferul bolnavilor? De ce am aflat “pe surse” de acest document după ce pacienții erau deja pe drum?
Ca să nu vă putem bloca la timp ca data trecută când s-a intenționat aducerea lor de la Galați?
Spitalele sunt în coordonarea Ministerului Sănătății și acum simțim din plin lipsa implicării autorităților locale în luarea deciziilor.
De ce nu au fost consultate Consiliul Județean Brăila și Primăria Brăila? Pentru că știați că ne opunem iar?
Brăilenii au respectat regulile, autoritățile și-au făcut treaba, ne-ați dat amenzi să stăm acasă și acum ne îmbolnăviți pe ascuns?
Vă solicit URGENT să vă recunoașteți incompetența, slugărnicia și incapacitatea de a vă respecta jurământul!
Și să plecați…. deja este prea mult!
Știu că vă deranjează atitudinea mea, dar NICIODATĂ nu o să fiu ca voi! NICIODATĂ!!!”
În replică, după toate aceste atacuri dure la adresa sa, Cătălin Boboc, prefectul Județului Brăila iese cu un răspuns public în care etichetează atacurile celor doi drept o mascaradă politică: „O mascaradă politică la care nu vreau să fiu părtaș.
Niște politicieni, respectiv președintele Consiliului Județean și primarul municipiului, fac un joc toxic, în care nu mai contează nimic altceva în afară de propriul interes. Cel electoral!
Am aflat azi dimineață de transferul pacienților din Vrancea. Azi dimineață!
Managerul Spitalului Județean de Urgență Brăila, doamna Delia Râșnoveanu, colega de partid a președintelui CJ, știa de aseară. N-au știut cum să iasă din situație și au zis că cel mai bine e să dea vina pe prefectură. Nu mă sperii, duc!
O gașcă pentru care contează doar interesul de partid spune minciuni și jignește doar ca să dea bine la public. Brăilenii să nu uite acest teatru absurd, jucat în vremuri când alte lucruri sunt importante!
Repet, nu știam despre acest transfer! Dar domnul Chiriac știa. Nu e vina mea că nu și-a anunțat colegul de partid, pe primarul Dragomir. Și este foarte grav că nu a anunțat niciun membru al echipei care a gestionat criza COVID la Brăila, DSP, ISU, Instituția Prefectului.
Inițial, domnul Chiriac a spus că e de acord, apoi s-a răzgândit. Nu așa se gestionează o criză în care e vorba de sănătatea oamenilor, așa se gestionează problemele găștilor de partid.
Înțeleg că am devenit o țintă pentru cei care au stat cu mâinile în sân în timpul pandemiei și și-au bătut joc de tot ce s-a făcut bine!”
Între timp, potrivit declarației publice a reprezentanților Instituției Prefectului Județului Vrancea s-a decis ca cei 20 de pacienți să nu mai fie transferați la spitalele din Brăila: „În cursul zilei de astăzi, din ordinul șefului Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, motivat de aglomerarea spitalelor de la Adjud și Focșani cu pacienți infectați cu COVID-19, s-a dispus transferul a 50 de pacienți cu forme ușoare sau asimptomatici la spitalele din Brăila (20 de pacienți de la Adjud) și Rm. Sărat (30 de pacienți de la Focșani). După o analiză a situației, Instituția Prefectului Județului Vrancea a decis ca pacienții să nu mai fie transferați, către spitalele respective fiind redirecționați viitorii pacienți care se vor încadra la categoria menționată.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s