Informatizarea aduce schimbarea!

digitalizare

Statul în casă a dus, cu sau fără vrere, la o informatizare mai rapidă a întregii țări, incluzând aici și instituțiile statului.
Poate că măcar așa unii vor înțelege cât de important este sistemul informatic, dezvoltat la scară largă, și câte beneficii poate aduce unei societăți, în general.
Probabil că pentru unii nu înseamnă mare lucru, dar cu siguranță sunt destui pentru care această informatizare este primordială. Românii chiar aveau nevoie de o informatizare, demarată de actualul guvern și dezvoltată la scară largă, dacă este să ne gândim la marea birocrație de până acum, specifică multora dintre serviciile oferite de anumite instituții ale statului până mai anul trecut. Începând din luna februarie a acestui an, ca urmare a unei voințe politice și a unei alte viziuni asupra vieții, țara noastră are și o autoritate în acest sens, Autoritatea pentru Digitalizarea României, unul dintre obiectivele sale fiind acela de a contribui la transformarea digitală a economiei și societății românești.
Ca urmare, cu certitudine, birocrația a început să piardă mult teren în fața informatizarii, ce a permis creșterea vitezei de lucru, ducând astfel la rezolvarea cu mult mai multă eficiență a unor probleme ale cetățenilor. Nu vreau să aduc ode nimănui. Sunt total apolitică dar nu pot ignora faptele. Bune sau rele. Și acum chiar este vorba de un lucru bun pentru unii și nu tocmai bine văzut de către alții. De către cei care, ani la rând, au trăit pe salarii mari doar ca să mute niște hârtii dintr-un loc într-altul, ignorând uneori chiar până la cinism pe muritorul de rând, nevoit să fie deseori la cheremul unor astfel de indivizi. Acum nu mai este nevoie de un personal numeros pentru câteva operații ce pot fi făcute simplu și într-un timp cu mult mai scurt. Progresul și-a pus amprenta și la noi, mai mult sau mai puțin dorit. Dar trebuie să recunoaștem că am început să ne mișcăm. Mai greoi sau mai repede, după caz, dar caruselul schimbării se învârte. Și va continua pentru că oamenii au nevoie de acest lucru. Pentru că vocile încep să se audă din ce în ce mai puternic și pentru că viața este cea care își cere drepturile. Suntem în Europa. Trăim în Europa și ca atare trebuie să ținem pasul cu ea, chiar dacă uneori ne mai și împleticim sau mai șchiopătăm. Dar am certitudinea că la un moment dat vom fi printre primii pentru că știu ce pot face românii când vor. Și dacă vor!

Sorina Ivan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s