Grădinițele, școlile și universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar

Klaus Iohannis

Grădinițele, școlile și universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar, a precizat președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută astăzi, 27 aprilie 2020.
Domnia sa este convins că reluarea fizică a cursurilor în instituțiile de învățământ românești ar crește riscul de îmbolnăvire atât a elevilor cât și a cadrelor didactice: „Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă și că epidemia oricum va dispărea. Dragii mei, din păcate nu este așa. Am avut, ați văzut în statisticile de ieri peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Avem astăzi peste 300. Deci nu putem să vorbim în niciun fel despre o relaxare sau despre o încetinire, din păcate, a acestei epidemii. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de câteva lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală, ar implica din punctul nostru de vedere, și toți care am fost la discuții au fost de acord, două riscuri mari. Există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducă boala de la școală, acasă. Sunt două riscuri majore.”
Președintele Klaus Iohannis susține că această măsură de continuare a suspendării cursurilor este cea mai eficientă, măsură deja adoptată și de alte state din cadrul Uniunii Europene.
„Pe de altă parte, am dorit să știm și ce fac alte țări. Am constatat că deja sunt o serie de țări din Uniunea Europeană care nu mai doresc să redeschidă școlile. Sunt câteva țări unde încă situația este în evaluare.
Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile, avem un exemplu din Franța unde într-o provincie s-a deschis experimental școala și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci lucrurile nu sunt absolut deloc simple.
În concluzie, s-a decis astăzi că pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile, universitățile să nu se mai redeschidă. Deci nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri.”
În ceea ce privește finalizarea acestui an școlar, respectiv 2019 – 2020, dl. Klaus Iohannis a mai subliniat și faptul că examenele naționale vor fi susține de către elevi și studenți dar în condiții speciale.
„Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci, vor continua formele de învățământ la distanță așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acuma și până în 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. În cazuri excepționale, sigur se mai poate face o evaluare suplimentară.
Repet, grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar universitar.
Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar. Aici sunt totuși câteva excepții pe care vreau să le detaliez: elevii din clasele terminale, a opta, a douăsprezecea, a treisprezecea unde este cazul, la profesională în anii terminali, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale.
În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum zece elevi într-o sală de clasă, vor sta maxim 2-3 ore acolo și se vor pregăti pentru examenele naționale.
Examenele naționale, evaluarea națională și bacalaureatul, se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte de distanțare. Vor sta la distanță mare unii față de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor, se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației.
Așadar, nu se deschid școlile, nu se deschid universitățile. Se continuă învățământul la distanță, însă mediile se încheie, situația școlară se încheie. Anul școlar se va încheia cu mediile încheiate, cu situațiile încheiate și în acest fel evităm riscuri majore.”, a mai precizat dl. Klaus Iohannis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s