La sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”, ortodocșii brăileni au putut participa de acasă, la slujba religioasă oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian

Slujba Sfintei Liturghii

Slujba Sfintei Liturghii, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, la sărbătoarea “Izvorul Tămăduirii” în Biserica “Buna Vestire”, din municipiul Brăila, s-a desfășurat în acest an fără credincioși veniți din toată țara în pelerinaj, ci numai în mediul virtual.
Cu toate impedimentele impuse de pandemia actuala, oamenii au putut asista, astăzi, 24 aprilie 2020, în direct la slujba oficiată de preoții creștin-ortodocși, credința ignorând limitele impuse de o anumită situație folosind, în schimb, avantajele tehnologiei moderne, ce au permis transmiterea acestor momente cu mare incărcătură spirituală, în direct, în casele credincioșilor care au dispus de o conexiune la internet.
Evenimentul de astăzi a debutat cu săvârşirea Acatistului Izvorului Tămăduirilor Născătoarei de Dumnezeu în noua capelă situată la demisolul bisericii „Buna Vestire“, aproape de izvorul subteran, care de astăzi a fost binecuvântată pentru slujire.
În continuare, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub altarul bisericii şi Sfânta Liturghie.
Înainte de oficierea slujbei religioase, Arhiepiscopul Dunării de Jos a ținut să adreseze un scurt mesaj tuturor credincioșilor creștin-ortodocși din Arhiepiscopia Dunării de Jos, mesaj prilejuit de marea sărbătoare a „Izvorului Tămăduirii”: „Hristos a înviat! Frați și surori cu bucurie ne aflăm vineri, în Săptămâna Luminată, la izvorul de la baza bisericii Buna Vestire și izvorul tămăduirii din Brăila, cunoscută și cu numele de Biserica Greacă, foarte frecventată, mai ales la această sărbătoare a izvorului de vindecări, apa vindecătoare care nu este altceva decât puterea credinței și lucrarea duhovnicească a fiecăruia dintre noi, când ne punem speranța la ajutorul Maicii Domnului care astăzi, asemenea unei mame bune, ne oferă medicamentul speranței în care credem cu toții, și anume agheasma. La Înviere, am primit Sfânta Lumină și Pasca, iar acum primim agheasma, în slujba pe care o săvârșesc toți preoții în toate bisericile și apoi credincioșii, în regimul de pandemie cunoscut, așa cum au primit și lumina sfântă și pasca, cei ce vor dori au la dispoziție pe preoții de parohie și aceștia, prin voluntarii acreditați, au posibilitatea de a oferi astăzi agheasmă așezată în sticle așa cum cunoaștem cu toții. În timp de normalitate, aici ar fi fost astăzi mii și mii de persoane pe care le invitam cu drag și cu bucurie să intre sufletește în legatura cu Maica Domnului (…)”.
Cu prilejul acestei sărbători, au fost pregătite 20.000 de sticle cu agheasmă de jumătate de litru fiecare şi, după slujbă, acestea au fost oferite la domiciliu credincioşilor brăileni, cu sprijinul voluntarilor parohiali. Însuşi Arhiepiscopul Dunării de Jos a mers la casele câtorva credincioşi pentru a le oferi agheasmă. Pe lângă agheasmă şi iconiţe, Parohia „Buna Vestire“ din Brăila a oferit alimente tradiţionale cu specific pascal, ouă roşii şi cozonaci, la 500 de persoane din aşezămintele sociale, unităţile medicale şi centrele de carantină din Brăila.
Întreaga slujbă a Sfintei Liturghii o puteți vedea AICI.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s