Și eu sunt alături de Suceava!

1cm

Suceava! Un nume care îmi ajunge până în suflet. Nu are cum altfel pentru că sunt o mică parte din ea, din acest neam moldovenesc de care sunt extrem de mândră. Din partea bunicului matern am rădăcini și aici. Și îmi amintesc cu drag de scurtele și frumoasele vacanțe petrecute la Arbore și Vicov dar și mai la vale, la Iași, în Dobrovăț și Bârnova.
Nu am fost des în Suceava dar, de fiecare dată când am ajuns, a fost “ca acasă”.
După mult timp, am avut ocazia să revin la Suceava. A fost anul trecut chiar de 1 decembrie, de ziua națională a Unirii. Un prilej cum nu se poate mai frumos. Am fost în interes profesional, la un mare spectacol, sută la sută tradițional, organizat cu această ocazie. Am revăzut oraşul, Cetatea de Scaun și m-am reîntâlnit cu istoria.
Am făcut această scurtă introducere pentru că vreau să vorbesc aici despre un om, un moldovean cu inimă mare care mai are puțin și își dă sufletul în a-şi ajuta semenii.
În contextul situației actuale, Suceava mea dragă se zbate să trăiască. Luptă ca să se salveze din ghearele acestui nemilos virus.
Nu are rost să dezbat aici cum s-a ajuns ca Suceava să fie primul focar în această luptă.
Vreau să revin la cei care luptă în linia 1 să ajute pentru a ține sub control situația şi pentru a ieși victorioși din această bătălie așa cum făcea Ştefan cel Mare.
Tot despre un Ştefan vreau să amintesc aici, un Ştefan al zilelor noastre care şi-a adunat “oştenii” și a pornit la “luptă”. O luptă a faptelor bune.
Nu îl cunosc pe Ştefan Mandachi, nu am vorbit niciodată cu el, l-am văzut doar în poze şi l-am auzit vorbind de câteva ori la TV. Așa că nimeni nu poate spune că fac reclamă la ceva.
Ei bine, acest om, foarte cunoscut, de altfel, după ce în urmă cu un an a construit un metru de autostradă în 7 ore cu doar 17 muncitori în semn de protest față de lipsa unei autostrăzi a Moldovei, şi-a pus la bătaie investiția și o vinde. Cum? Simplu!
Cine dorește să cumpere 1 cm de autostradă plătește 10 euro, cine dorește 5 cm plătește 50 euro și cine dorește 10 cm plătește 100 euro. Toată lumea primește certificat de proprietar.
Pe platforma www.1cm.ro se pot cumpăra centimetri de autostradă.
Desigur că doritorii pot lua mai mult. Totul este să cumpere!
Toți banii merg în contul Crucii Roșii Suceava.
Până în data de 10 aprilie, s-au adunat 910.000 euro. Target-ul este de 3 milioane de euro. Bani din care se vor achiziționa ventilatoare pulmonare pentru secțiile de terapie intensivă, echipamente vitale pentru secțiile de terapie intensivă, consumabile și echipamente de protecție necesare în lupta contra coronavirusului.
Pentru că lucrurile se fac transparent, pe site-ul www.1cm.ro se pot vedea și ce achiziții s-au făcut deja.
De asemenea, hotelul pe care îl deține în Suceava a fost pus gratuit la dispoziția cadrelor medicale ce luptă în linia 1 la Suceava. Și mâncare oferă gratuit personalului medical! Și multe altele.
Pe pagina sa de Facebook găsiți tot ceea ce face acest om minune.
Ce bine ar fi dacă ar fi câte un Ştefan Mandachi și în alte judete! O clonă a sa ar fi minunată!
Revenind la Suceava, pentru că am foarte mulți prieteni acolo, rude, oameni săritori, dacă nu ați auzit de ceea ce face Ştefan acolo, auziți acum.
Haideți să îi dăm o mână de ajutor să salveze Suceava. Cumpărând centimetri de autostradă de pe www.1cm.ro ajutăm la strângerea de fonduri pentru a da “muniție” medicilor care luptă în lina 1.
Toți banii, repet, sunt donați către Crucea Roșie Suceava. Și, când se va termina această pandemie, şi voi putea reveni la Suceava, mă voi îmbrăca în costumul popular și cu opincile la purtător şi voi merge la acel metru de autostradă pe lângă care am trecut în decembrie, să îl cunosc și eu pe acest om minunat şi să îi mulțumesc pentru ceea ce face.
Pentru că el întruchipează perfect expresia “arta de a fi OM!”.

Text: Gabriela Popa
Sursă foto: Facebook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s