Mesajul președintelui Iohannis, adresat musulmanilor din România, cu ocazia începerii postului Ramadan

Klaus Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 23 aprilie a.c., un mesaj comunității musulmane din România, cu ocazia începerii lunii postului Ramadan.
„La începutul lunii postului Ramadan, perioadă a rugăciunii și meditației, le transmit cetățenilor români de etnie turcă și tătară urări de sănătate și împlinire spirituală. Ramadan oferă comunității musulmane oportunitatea de a reflecta la mesajul de pace al Coranului, la valorile solidarității sociale și ale iubirii aproapelui.
În acest an, credința și speranța izvorâte din litera Coranului trebuie să vă fie sprijin pentru a depăși situația grea pe care o traversăm și pentru a respecta măsurile instituite prin starea de urgență. Apreciez modul în care credincioșii cultului musulman din România participă la efortul nostru comun de a combate efectele epidemiei, spre binele lor, al apropiaților lor și al tuturor semenilor noștri.
Fie ca luna postului Ramadan să vă lumineze sufletele și inimile cu iubire și grijă pentru cei în nevoie.
Ramadan Karim!”, a spus președintele Klaus Iohannis în mesajul său de astăzi, 23 aprilie 2020.
Precizăm postul Ramadan, în țara noastră, începe din seara zilei de 23 aprilie 2020 și se va termina în seara zilei de 23 mai 2020.
Ramadanul (în limba arabă رمضان, Ramaḍān, si în limba turcă Ramazan) este a noua lună a calendarului Islamic și marchează perioada postului obligatoriu pentru toți musulmanii. Postul Ramadanului este unul dintre cei cinci stâlpi ai credinței islamice și constă în abținerea de la orice fel de mâncare și băutură pe parcursul întregii zile, de la răsăritul până la apusul soarelui.
În Coran se menționează că postul le-a fost lăsat musulmanilor așa cum mai înainte le fusese lăsat evreilor, “O, voi cei ce credeți! Și vouă vă este scris postul, precum a fost scris și neamurilor dinaintea voastră. Poate vă veți teme!” (Coran, 2- sura Al Bakara – Sura Vacii: 183).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s