Reguli ale Bisericii Ortodoxe Române de Florii și de Paște aplicate în 2020

cruci

Potrivit îndrumărilor oferite de Cancelaria Sfântului Sinod din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, slujbele de Florii, slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paști vor fi săvârșite anul acesta doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor mireni ortodocsi.
Ca urmare, pelerinajul de Florii se suspendă. Ramurile de salcie sau finic care vor fi binecuvântate în biserică, vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta, voluntarii trebuind să poarte măști și mănuși de protecție.
De asemenea, în săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se va oficia slujba Sfântului Maslu de obște (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane, în timp ce Spovedania și împărtășirea credincioșilor se pot săvârși în continuare doar la domiciliu. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă și vin, numită „Paști”, va fi sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, și va fi ambalată igienic în pachete închise.
În zilele de vineri și sâmbătă, „Paștile” vor fi distribuite gratuit credincioșilor, în locuri special amenajate în afara lăcașurilor de cult. Personalul deservent va purta mască și mănuși de protecție. Accesul la aceste locuri speciale, din afara lăcașurilor de cult, se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paști (vineri și sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleași reguli sanitare ca și în magazinele alimentare (mască sanitară, distanță socială de 2 metri, marcată în fața locului special amenajat).
Pentru a nu fi întreruptă tradiția începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, Sfânta Lumină va fi adusă în țară, de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020.
De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioși mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcașului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor.
La ora 00.00, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii ortodocsi, având candelele aprinse, pot ieși la ferestre și balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal „Hristos a înviat!” și răspunsul „Adevărat a înviat!”, fără a deranja pe alți vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s