Insp. Gina Anton: „Să avem credință că vom depăși cu toții această perioadă dificilă care, nu doar că ne va întări, ci ne va uni în spiritul umanității, în ajutorarea aproapelui nostru!”

Anton Gina

Astăzi, 8 aprilie, în întreaga lume se aniversează „Ziua Internațională a Rromilor”. Și cum Municipiul Brăila este cotat drept un oraș multietnic, am pătruns în sufletul comunității rrome din oraș, stând de vorbă cu prof. Gina Anton, Inspector Școlar pentru Minorități din cadrul ISJ Brăila, un membru marcant al acestei comunități, nu numai pe plan local ci, chiar și național.
Despre domnia sa se poate susține că a fost o promotoare a emancipării rromilor, Gina Anton reușind să faciliteze multor familii de rromi accesul la studii, copiii acestora devenind în ziua de astăzi unii dintre medicii, profesorii, polițiștii, juriștii urbei, oameni de seamă cu care comunitatea rromă se mândrește. Gina Anton nu este doar un nume, ci un adevărat OM, răsplătit pentru faptele sale cu iubirea semenilor.
Sorina Ivan: Dna. Insp. Gina Anton sunteți unul dintre reprezentanții importanți ai comunității rrome din județul Brăila. Spre deosebire de unii membri ai acestei comunități, care mai mult critică sau se plâng de anumite inconveniente, preferând vorbele în locul faptelor, dumneavoastră ați fost o persoană care a îndrăgit acțiunea. Și urmările acesteia se văd, mai ales, în educația oferită copiilor rromi ce au studiat sau studiază la școala unde profesați. Ce anume v-au determinat acțiunile dvs.?
Insp. Gina Anton: De-a lungul anilor, am desfășurat activități, nu doar cu copiii de la școala în care profesez, ci din tot județul Brăila. Acțiunile mele au fost intreprinse din dorința de a schimba destinele copiilor, de a conștientiza părinții că trebuie să contribuie și ei la schimbarea statutului nostru social, ca etnie. Mi-am dorit întotdeauna să nu mai fim priviți ca o povară a societății. Încă din primele zile, acum 20 de ani, când mi-am început activitatea profesională, mi-am promis mie însămi, că toate activitățile mele vor conduce către creșterea stimei de sine a copiilor noștri. Atunci când ai stima de sine ridicată, ai ambiție, ai visuri, ai planuri, ai siguranța că poți schimba ceva în viața ta ca om.
S.I.: Astăzi este aniversată „Ziua Internațională a Rromilor”. La acest ceas aniversar, dacă ar fi să faceți o evaluare proprie a activității dumneavoastră în ceea ce privește comunitatea rromă din Brăila, care ar fi concluzia?
Insp. G.A.: Da, în această perioadă cât am stat acasă, am avut timp să mă gândesc dacă activitatea mea desfășurată, de-a lungul anilor, a contribuit la dezvoltarea comunității de rromi din județul Brăila. Cu toții avem puncte tari și puncte slabe. Bineințeles că, probabil ar fi trebuit să fac mult mai multe. Mă refer aici la problemele sociale cu care rromii se confruntă. Cu toată bunăvoința mea, fără dorința lor și contribuția autorităților locale, nu puteam să rezolv unele dintre probleme! Pot spune că am reușit să contribui la dezvoltarea comunității rrome, nu atât material, cât spiritual și, mai ales, educațional. În fiecare dintre noi, stă puterea dezvoltării materiale. Cine a înțeles că și la baza dezvoltării materiale stă tot educația, au devenit oameni realizați, oameni care contribuie acum la dezvoltarea întregii societăți. Mă gândesc acum la tinerii noștri, din prima linie, care lucrează cot la cot cu majoritarii: medicii rezidenți, polițiștii. Aceștia, precum și alți tineri care lucrează în alte domenii, pot demonta rasismul care reiese din mesajele transmise, de către unii, pe rețelele de socializare la adresa rromilor.
S.I.: La ora actuală, întreaga țară se confruntă cu o problemă gravă, noul coronavirus. Cum se mobilizează ONG-urile în acest sens la nivel de comunitate, ținând cont că în Brăila sunt câteva ONG-uri cu lideri rromi. S-au implicat suficient liderii comunității rrome în această problemă?
Insp. G.A.: Fiecare dintre noi ne-am implicat atât cât am putut și cât ne-a permis starea de urgență în această perioadă. Activitatea membrilor ONG-urilor rrome nu poate fi substituită de activitatea autorităților și a instituțiilor publice locale și de stat. Colegii mei și-au exprimat disponibilitatea de a participa la acțiuni de voluntariat pentru a veni în sprijinul comunităților de rromi.
S.I.: Revenind la rolul dumneavoastră de formator de tineri, care credeți că ar trebui să le fie scopurile, cum ar trebui să privească viitorul, comparativ cu propria dumneavoastră experiență, când multe fete rrome nu aveau acces la studii?
Insp. G.A.: Din fericire, fetele în ziua de astăzi, chiar au acces la educație. Foarte multe fete sunt la liceu, la facultate sau și-au finalizat studiile universitare. Cred că e vremea ca fiecare dintre noi să ne întrebăm, ce vom face de acum încolo, pentru că vremuri bune, nu cred că ne așteaptă prea curând! Tinerii ar trebui să conștientizeze că fără educație/studii nu poți trăi toată viața. Există un moment în viață când te lovești de acest obstacol – lipsa studiilor, fără de care nu poți obține o calificare, un loc de muncă stabil. Dacă mă refer strict la fete, întotdeauna le-am încurajat să meargă la școală, să-și finalizeze studiile, pentru că, am considerat întotdeauna că femeia/mama are rol principal în educația copiilor.
S.I.: Care vă sunt țelurile, în continuare, vis-a-vis de comunitatea rromă? Ce ar mai trebui făcut la nivelul Brăilei sau, în general?
Insp. G.A.: Fiecare dintre noi, după ce va trece această perioadă, ne vom relua activitatea. Sunt multe de făcut, însă va trebui să ne schimbăm cu toții modul de abordare dacă vrem să obținem ceea ce ne dorim, atât pentru comunitățile de rromi, cât și pentru întreaga societate.
S.I.: Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru tineri, pentru părinți dar și pentru toți ceilalți membri ai comunității rrome din Brăila, mai ales ținând cont de aceste momente critice, dar luând în calcul și viitorul?
Insp. G.A.: Înainte de a transmite un mesaj comunității de rromi, eu aș face un apel către toți românii de a înțelege și a conștientiza faptul că suntem egali – și aici nu mă refer neapărat egali în drepturi sociale, deși e un aspect deosebit de important, ci a faptului că suntem ființe umane, cu aceleași necesități, cu aceleași trăiri și că, în astfel de momente, cum e cel pe care-l traversează întreaga umanitate, acest virus nu a ținut cont de nici un fel de etichetare, catalogare, nu a făcut și nu face discriminare de rasă, de religie, de națiune, de sex, de statut social, de faptul că suntem bogați sau săraci. Cred mult că o astfel de situație este o recunoaștere din partea lui Dumnezeu, a egalității între oameni. Fiecare dintre noi ar trebui să considere egalitatea dintre oameni ca fiind un adevăr de nestrămutat. Un om drept nu va fi niciodată de față atunci când un alt om e înjosit sau nedreptățit într-un fel sau altul, pentru că dacă ar fi de față, acela care înfăptuiește actele respective, sau adresează cuvinte jignitoare, ar fi oprit, atenționat că nu procedează corect. Asta am încercat să fac eu, în toți acești ani – să aduc corectitudinea și dreptatea între oameni, să-i educ în acest spirit al bunătății și respectului pentru ființa umană.
Le doresc multă sănătate, înțelepciune și răbdare pentru a trece cu bine de această perioadă critică. Știu că unora le este foarte greu, celor care munceau ca zilieri pentru a le asigura hrana de zi cu zi copiilor lor! Nu ne rămâne decât să avem credință că vom depăși cu toții această perioadă dificilă care, nu doar că ne va întări, ci ne va uni în spiritul umanității, în ajutorarea aproapelui nostru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s