Dezbateri în CLM Brăila privind carantinarea instituționalizată în spații special amenajate în Brăila

sedinta online CLM

Noi decizii privind carantinarea instituționalizată a persoanelor pentru care normele legale în vigoare prevăd această măsură au fost luate ca urmare a dezbaterilor ce au avut loc în cadrul ședinței extraordinare a CLM Brăila, de marți, 7 aprilie 2020, ședință ținută în mediul virtual. Astfel, la punctul 4 pe Ordinea de zi a ședinței s-a aflat un Proiect de Hotărâre, inițiat de primarul Municipiului Brăila privind: Aprobarea unor măsuri pentru asigurarea carantinării instituționalizate pe raza Municipiului Brăila, a persoanelor pentru care normele legale în vigoare prevăd această măsură.
O problemă pusă în discuție, pe marginea acestui subiect, de către consilierii municipali brăileni, a fost cea privind locul sau locurile unde vor fi cazate persoanele carantinate în eventualitatea în care numărul acestora ar deveni foarte mare și locațiile actuale nu ar fi suficiente. În acest sens, ar fi vizate hoteluri din Brăila care urmează a-și exprima disponibilitatea de a oferi un spațiu în acest scop.
Despre acest lucru, primarul Viorel Marian Dragomir a ținut să sublinieze următorul aspect: „Noi, în momentul de față, am transmis adrese către toate hotelurile din Municipiul Brăila pentru a vedea disponibilitatea lor. Ulterior, în funcție de dorința lor de a deveni Centre de Carantinare, vom transmite aceste informații către CSJU pentru a se lua decizia. Este o procedură standard.”
La întrebarea consilierului Dan Păun dacă nu mai sunt alte locații identificate, în afara celor cunoscute deja, edilul Brăilei a răspuns: „Deocamdată nu. Pe măsură ce vom avea alte locații, o să completăm documentele, în funcție și de răspunsurile de la hoteluri.”
Consilierul Dan Păun a ținut apoi, referitor la problema spațiilor destinate persoanelor carantinate, să sublinieze faptul că ar fi oportună alegerea acestora într-o zonă mai liniștită: „Sincer să fiu, nu sunt încântat de locația asta pentru că este în mijlocul orașului. Aș prefera o locație undeva mai liniștită.”
În replică, primarul Marian Dragomir i-a precizat consilierului Dan Păun faptul că: „Sunt deja câteva locații în Lacu Sărat, dar trebuie să avem în vedere că, la un moment dat, acelea pot deveni insuficiente.”
În continuare, consilierul Dan Păun a ridicat și problema răspunderii pentru eventuale daune ce ar putea fi provocate, cu sau fără intenții, de cei aflați în carantină în orice hotel din Brăila: „Mai am o întrebare. Vis-a-vis de contractul care ni s-a pus la dispoziție. M-am uitat la obligațiile părtilor (…) și nu văd pe nicăieri cine răspunde pentru daunele provocate, cu sau fără intenții.” La rândul său, secretarul general, Ion Drăgan, a precizat consilierilor, prezenți la ședința online, faptul că: „Noi sperăm că astfel de daune să nu se producă, pentru că nu avem această gândire. În momentul în care vor apărea astfel de daune, apreciez că ele vor intra în categoria sumelor care vor fi decontate urmând ca, după aceea, recuperarea să se facă de la persoanele responsabile de aceste daune. Suntem în prezența unui contract hotelier.”
În plus, consilierul Bogdan Botea a ținut să puncteze și o altă problemă, cea a riscului apariției unui număr mare de persoane, ce necesită carantinarea, după perioada sărbătorilor pascale: „Același lucru vroiam să punctez și eu în sensul că ar trebui evitat centrul orașului ca punct de carantinare și a doua problemă e dată de faptul că, cu ocazia Sărbătorilor de Paști, s-ar putea să avem un val mai mare de persoane infectate încât hotelul se poate să fie insuficient pentru carantinarea acestora. Întrebarea este dacă nu cumva ar trebui găsite mai multe locații de cazare, decât un singur hotel în mijlocul orașului. Deci, practic, vom fi nevoiți să căutăm o locație în Lacu Sărat, unde este zona cea mai nimerită.”
În replică, primarul Marian Dragomir a ținut să sublinieze faptul că, la ora actuală, deși nu există probleme în acest sens, la nivelul Brăilei, vor trebui totuși gândite, din timp, anumite măsuri pentru a fi aplicate dacă situația o va impune: „Noi trebuie să luăm aceste măsuri preventiv, gândindu-ne la viitor și nu pentru lucruri imediate, așa cum se poate înțelege. Dar este absolut necesar să facem acești pași, încă de acum, pentru a nu ajunge în situația în care să avem nevoie de astfel de spații și să fie prea târziu.” 
Deciziile luate în cadrul acestei ședințe, în urma supunerii la vot, cei interesați le pot găsi AICI.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s