9 martie – 40 de mucenici, sărbătoare anuală a creștinilor ortodocși

rewteruyiuoiu

Anual, în data de 9 martie, creștinii ortodocși celebrează sărbătoarea religioasă tradițională, cunoscută sub numele „Cei 40 de mucenici”.
Cei 40 de mucenici din Sevastia au fost 40 de soldați creștini ce se aflau în slujba împăratului roman Licinius. În anul 320 e.n., aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Pentru că au refuzat să facă acest lucru, cei 40 de soldați au fost întemnițați timp de 8 zile, fiind apoi condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.
Se spune că atunci s-au petrecut mai multe minuni, cea mai mare fiind aceea că a doua zi ei au fost scoși vii din apele lacului înghețat. Pentru a duce condamnarea până la capăt, călăii le-au zdrobit fluierele picioarelor și i-au lăsat apoi să moară, iar rămășițele celor 40 de soldați au fost arse și cenușa aruncată în lacul Sevastiei.
De această zi din an sunt legate și diferite superstiții, majoritatea având conexiuni cu natura. Potrivit tradițiilor românești, dacă pământul este înghețat în această zi, atunci recolta de cereale va fi mare în anul respectiv. Dacă, din întâmplare, va tuna și fulgera în această zi, se spune că oamenii vor avea parte de un an roditor. Tot în această zi, se spune că se întorc berzele din țările calde.
Dar cea mai mare bucurie a bărbaților în această zi este cea căreia, conform tradiției, se beau 44 de pahare, acesta fiind, de fapt, numărul de zile rămas până la celebrarea Sfântului Gheorghe, pornind de la data de 9 martie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s