Delincvenții minori trebuie ajutați să se reintegreze în societate!

primaria-braila-1

Aceasta este părerea autorităților locale brăilene care au decis ca Brăila să aibă, în curând, un Centru de orientare, supraveghere și sprijinire a reintegrării sociale a copiilor care au săvârșit fapte penale.

Brăila are nevoie să se înființeze un Centru de orientare, supraveghere și sprijinire a reintegrării sociale a copiilor care au săvârșit fapte penale, ca urmare a înregistrării în ultimul timp a unor fapte de agresiune săvârșite de minori, la nivelul Municipiului Brăila, cazurile din zona Colegiului „Murgoci” readucând în actualitate această problemă. Ca urmare, autoritățile locale brăilene s-au mobilizat în acest sens și au decis înființarea unui astfel de centru în viitorul apropiat. Cătălin Boboc
„Atunci când există voință și cooperare se pot rezolva multe, și nu doar pe hârtie.”, este convins prefectul Județului Brăila, dl. Cătălin Boboc.
Tot domnia sa este de părere că: „dacă până acum, în județul Brăila nu exista o soluție reală pentru gestionarea, pe termen lung, a cazurilor de infracționalitate juvenilă astfel încât, copiii agresori care nu răspund penal, să nu revină pe străzi și să facă noi victime, zilele acestea s-au făcut demersuri clare în acest sens.”

La rândul său, și președintele CJ Brăila, dl. Francisk Iulian Chiriac, a decis să ia atitudine în această problemă stringentă a comunității brăilene și să caute soluții împreună cu alte instituții locale pentru rezolvarea sa: „Având în vedere evenimentele recente în care doi minori cu vârste până în 14 ani au fost implicați în fapte de agresiune, dar și numărul tot mai mare de cazuri de delincvență juvenilă, am considerat necesară identificarea, în cel mai scurt timp, a soluțiilor în vederea înființării unui serviciu specializat unde acești copii să beneficieze de reeducare dar și suport. Francisk Iulian Chiriac
La acest moment, Consiliul Județean, instituția în subordinea căreia se află DGASPC Brăila și singura care poate să decidă în acest sens, urmează calea legală ca în cel mai scurt timp acest centru să poată fi pus în funcțiune. În urma votului obținut în plenul celei mai recente ședințe de CJ, când s-a aprobat înființarea acestui “Centru de orientare, supraveghere și sprijinire a reintegrării sociale a copilului care a săvârșit fapte penale” am creat premisele necesare pentru ca DGASPC să realizeze toate procedurile legale privind licențierea serviciului, angajarea de personal și achiziția de servicii conexe.”
Tot despre materializarea acestui obiectiv vorbește și prefectul Județului Brăila, dl. Cătălin Boboc, subliniind în mediul virtual faptul că: „Pe marginea acestui subiect s-a discutat mult săptămâna aceasta și împreună cu directorul DGASPC, Consiliul Județean și reprezentanți ai Primăriei Brăila am convenit să accelerăm procedura de înființare a unui centru specializat pentru monitorizarea copiilor care au săvârșit o faptă penală și nu răspund penal, o soluție care există deja la nivel național, dar la un nivel extrem de restrâns. Sigur că, astfel de schimbări nu se produc peste noapte, dar cu mici eforturi, primul și cel mai important pas a fost făcut. Deja la Instituția Prefectului-județul Brăila a fost convocată o ședință extraordinară a Comisiei Județene privind Incluziunea Socială, unde a fost aprobat noul planul de acțiune privind serviciile sociale administrate de către DGASPC Brăila, care ulterior, a trecut și de votul consilierilor județeni. Asta înseamnă că minorii care au săvârșit o faptă penală și nu răspund penal nu doar că vor fi monitorizați într-un centru specializat, dar vor beneficia și de servicii destinate protecției copilului din care nu vor lipsi, firește, nici sedințele de consiliere psihologică.”
Pentru că realizarea unui astfel de centru implică și existența unor fonduri materiale, președintele CJ Brăila, dl Francisk Iulian Chiriac precizează că: „deși suntem nevoiți să ne confruntăm cu un buget redus, voi face tot posibilul ca acest proiect să fie dus până la capăt și într-un timp foarte scurt. Delincvența juvenilă constituie o problemă socială complexă, care nu se rezolvă stând pe margine și arătând cu degetul. Este în mâinile noastre să luăm atitudine, să protejăm victimele dar și să ajutăm la redresarea acestor tineri.”
La rândul său, prefectul Cătălin Boboc nu uită să puncteze cât de acută este înființarea unui astfel de centru la nivelul județului Brăila: „Înființarea unui astfel de centru este cu atât mai importantă cu cât, numai în decursul anului 2019, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila au fost înregistrate 86 de sesizări de infracționalitate juvenilă, din care 9 sunt antecedente. Și, ca multe alte probleme de interes comunitar, infracționalitatea juvenilă nu trebuie să ducă la o concurență între instituții, ci la o colaborare mai strânsă a acestora.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s