La mulți ani, Maestre Florin Piersic!

Florin Piersic

Născut în data de 27 ianuarie 1936, Florin Piersic, Marele actor de film și de teatru, își sărbătorește ziua de naștere astăzi. La mulți ani, Maestre Florin Piersic!
“Florin Piersic este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Dumnezeu poporului român” Radu Beligan.
Născut din părinți originari din Bucovina, Florin Piersic, și-a petrecut copilăria în Corlata și, ulterior, la Cluj.
Florin Piersic a fost descoperit de către actrița și regizoarea Elena Negreanu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Domnia sa a debutat pe scena Teatrului Național din București, obținând rolul titular în „Discipolul diavolului”.
Au urmat „Tragedia optimistă”, „Oameni și șoareci” și „Orfeu în Infern”, piese care au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului.
În anul 1967, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
De asemenea, ca urmare a dăruirii sale deosebite artei teatrale și cinematografice, în 26 ianuarie 2011, cinematograful „Republica”, din Cluj-Napoca, a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”. Mai mult de atât, de-a lungul timpului, Florin Piersic a primit titlul de „cetățean de onoare” al mai multor orașe din țară: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București, Galați și Iași.
Actorul Florin Piersic a fost decorat la 30 mai 2002, împreună cu alți actori, cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s