Situația focarelor Pestei Porcine Africane în județele Brăila și Galați

brush-ear-pig-4546488_640

ANSVSA informează cetățenii că până la data de 21 ianuarie 2020, au fost stinse în județul Brăila 203 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale) iar în județul Galați, 54 de focare.
Detaliat, situaţia focarelor active de PPA și cazurilor la mistreți se prezintă astfel:
– Judeţul Brăila – 7 focare (dintre care 2 în exploatații comerciale) și 24 de cazuri la mistreți;
– Judeţul Galaţi – 8 focare în gospodăriile populației şi 43 de cazuri la mistreţi;
Până la data de 21.01.2020, conform aceleeași surse, situaţia plăților despăgubirilor se prezentă astfel:
– Judeţul Brăila – au fost plătite despăgubiri pentru 3.991 de exploatații dintr-un total de 4.001 de exploatații în valoare de 204.840.350 de lei;
– Judeţul Galaţi – au fost plătite despăgubiri pentru 255 de exploatații dintr-un total de 259 de exploatații afectate în valoare de 844.000 de lei;
La această dată n.r. 21 ianuarie 2020, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, conform informării ANSVSA în 257 de localități din 26 de județe, cu un număr de 611 de focare (dintre care 8 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A). În alte 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s