„Capcane vegetale: Plantele insectivore”

Capcane vegetale Plantele insectivore

La Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Științele Naturii (Parcul Monument) este deschisă în perioada ianuarie-martie 2020, foto-expoziția intitulată „Capcane vegetale: Plantele insectivore”, coordonator: dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii.

Plantele insectivore (carnivore) sunt „cele mai minunate plante din lume”! (Charles Darvin)

Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția de Științele Naturii prezintă publicului vizitator, în perioada ianuarie-martie 2020, foto-expoziția intitulată „Capcane vegetale: Plantele insectivore”.
Numite de către Charles Darvin „cele mai minunate plante din lume”, plantele insectivore (carnivore) au stârnit dintotdeauna interesul oamenilor de știință sau, deopotrivă, al pasionaților de natură și de flori în special. Ce anume este special la aceste plante?
Până în prezent au fost descoperite peste 600 de specii de plante carnivore, răspândite pe întreg globul și mai ales în țările calde, aparținând unui număr de 9 familii botanice. Cele mai multe dintre acestea fac parte din familiile Droseraceae, Nepenthaceae și Bromeliaceae.
Și în țara noastră trăiesc câteva specii de plante insectivore: prin tinoavele de munte crește roua-cerului (Drosera rotundifolia) sau iarba grasă – Pinguicula, gen reprezentat prin două specii –Pinguicula vulgarisși Pinguicula alpina. De asemenea, o altă plantă acvatică firavă, submersă, ce se ascunde prin Delta Dunării și în apele Lacului Snagov, e Aldrovanda vesiculosa.
Plantele insectivore sunt spectaculoase nu numai pentru faptul că prind insecte în capcane. Forma lor neobișnuită și coloritul viu al florilor și frunzelor, dar și faptul că nu sunt pretențioase la condițiile de mediu, le face să poată fi cultivate ușor și în scop ornamental.
Speciile de plante insectivore sunt specii rare și, chiar dacă aceste plante sunt cultivate în scop comercial, din păcate multe specii sunt colectate direct din habitatul lor natural. Habitatul natural al zonelor mlăștinoase este, de asemenea, amenințat, desecările pentru amenajările teritoriale diminuând aceste suprafețe progresiv. Din aceste cauze, multe specii sunt pe cale de dispariție, unele plante insectivore fiind deja ocrotite prin „Convenţia internaţională privind comerţul cu animale sălbatice şi plante aparţinând speciilor pe cale de dispariţie”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s