Ziua Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului

3466879.jpg

Potrivit noului calendar ortodox, în fiecare an, pe data de 07 ianuarie se sărbătorește soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.
Astăzi, românii din toată țara, care poarta nume ce derivă de la numele Ioan își sărbătoresc onomastica. Numit și Înaintemergătorul, Sfântul Prooroc Ioan este considerat ca fiind sfântul ce a avut menirea să vestească și să pregătească creștinii pentru sosirea lui Iisus Hristos.
Conform Evangheliei după Luca, lui Zaharia, care era înaintat în vârstă, pe când se afla în Templul Domnului, i s-a vestit de către Arhanghelul Gavriil că soția sa Elisabeta, stearpă și înaintată în vârstă, va urma să dea naștere unui copil. Îndoindu-se de spusele Arhanghelului, Zaharia a rămas mut până la adeverirea celor vestite.
Sfântul Ioan trăiește o viață plină de austeritate, refuzând pâinea și băutura, considerându-le ca un simbol al opulenței. El se hrănește cu lăcuste și miere sălbatică, straiele sale sunt modeste, făcute din materiale precum părul de cămilă și pielea de animale. Se retrage în pustietate unde trăiește în rugăciune și meditație. Ajuns la maturitate, Ioan începe să predice despre Dumnezeu și mai ales despre pocăință. Prin îndemnul „Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape” îi îndeamnă pe oameni să își mărturisească păcatele, după care îi botează.
Semnificația botezului său era aceea de pocăire și de iertare a păcatelor, grație milei lui Dumnezeu. Unul dintre momentele culminante ale vieții sale îl reprezintă botezul lui Iisus Hristos în apele râului Iordan. În timpul botezului, evangheliile spun că asupra lui Iisus s-a pogorât Duhul Sfânt sub forma unui porumbel, această minune constituind recunoașterea lui ca Fiul preaiubit al lui Dumnezeu. Conform Evangheliei lui Matei, Iisus spune despre Ioan Botezătorul că acesta „nu este nici o trestie clătinată de vânt, nici un om îmbrăcat în haine moi”.
Conform Noului Testament, aflat la un ospăț, împăratul Irod este vrăjit de fata Irodiadei, Salomeea. Fiind înlanțuit de frumusețea cât și de tinerețea ei, acesta îi spune „Cere-mi orice vrei, și-ți voi da.” La îndemnele mamei, care era soția fratelui lui Irod, cât și amanta acestuia, fata îi cere împăratului capul Sfântului Ioan. Împăratul cedează în fața fetei și ordonă uciderea lui Ioan și ca urmare, Sfantul Ioan este decapitat.
În creștinism Sfântul Prooroc Ioan este considerat drept cel mai mare dintre sfinții de după Fecioara Maria, fiindu-i dedicate trei zile de pomenire în calendarul ortodox: 24 iunie, naşterea sa; 7 ianuarie, Ziua Sfântului Ioan celebrat drept Botezător al Domnului; 29 august, tăierea capului Sfântului Ioan.
Potrivit tradițiilor românești, ziua de astăzi este una dedicată rugăciunilor, meditației și odihnei și ca atare se spune că în această zi nu se spală și nici nu se fac alte treburi gospodărești. Ea este o zi închinată bucuriei, iar cei ce nu se bucură de ea vor fi triști tot anul.
Se spune că Sfântul Ioan este, de asemenea, ocrotitorul copiilor, iar cei ce țin sărbătoarea astăzi se roagă pentru a avea copii sănătoși. Unul dintre obceiurile dedicate acestei zile este spălarea pe față și stropirea corpului cu aghiazma nouă, astfel îndepărtându-se bolile și fiind protejat de ele tot anul.
Pe parcursul zilei, nu se sting candelele, flacăra acestora reprezentând bunăstarea în familie. Conform tradiției, azi nu se bea vin și tot ceea ce se consumă se rupe doar cu mâna, nefolosindu-se cuțitul. Potrivit credințelor populare, bătrânii susțin că după ziua dedicată Sfântului Ioan se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească.

Oana P.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s