7 ianuarie, Crăciunul pe rit vechi, religie și obiceiuri

81985452_2614323642146556_6854994445545242624_n.jpg

În Brăila există de sute de ani comunități de creștini de rit vechi care astăzi sărbătoresc Crăciunul, Nașterea Pruncului Sfânt, Iisus Hristos. Crăciun fericit!

Creștinii ortodocșii de rit vechi, respectiv minorităţile de ruşi lipoveni, bulgari, ucrainieni sau sârbi din județul Brăila sărbătoresc Crăciunul, în data de 7 ianuarie.
Potrivit vechiului calendar iulian, sau de rit vechi, sărbătoarea Crăciunului sau Naşterea lui Iisus Hristos, stabilită pe 7 ianuarie, începe cu seara de Ajun, iar copiii și tinerii îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, colindă în grupuri din casă în casă, ducând cu ei vestea Naşterii Pruncului Sfânt, Iisus Hristos.
Tot în aceeași seară, familiile se reunesc la o masă cu mâncăruri de post, denumită tradițional ‘Cina Sfântă’, imediat ce răsare prima stea pe cer.
Pentru masa din Ajunul Crăciunului, femeile pregătesc 12 feluri de mâncare, la fel ca numărul apostolilor lui Iisus. Între aceste bucate de post nu lipsesc compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă sau sarmalele cu hribi, pipinci (ciuperci) cu usturoi.
A doua zi, respectiv în ziua de Crăciun, fiecare creștin ortodox de rit vechi merge la biserică îmbrăcat în haine de sărbătoare, pentru a participa la Sfânta Liturghie.
Pe urmă, familiile se reunesc la masa de Crăciun unde nu lipsește purcelul de lapte fript la jar, sarmalele tradiționale în foi de viță de vie sau varză, diferite ciorbe sau borșuri. Dar înainte de a gusta din minunatele bucate, membrii familiei fac împreună o rugăciune, cerând binecuvantare și dezlegare pentru bucatele “de dulce”.
Masa de Crăciun, în special cea a ruşilor lipoveni, include și haladet, o piftie care se serveşte cu hrean, lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre) și peştele, acesta fiind preparat cel mai ades sub formă de ciorbă de perişoare sau chifteluţe.
Spre bucuria copiilor, în meniu mai sunt incluși cozonacii cu nucă, colţunaşii cu brânză sau vareniki cât şi alte specialități specifice momentului. De multe ori nu lipsește de pe masă nici plăcinta cu dovleac în care se pun câțiva bănuți, iar despre cei care îi găsesc se spune că le va merge bine tot anul.
Între țările care celebrează Crăciunul în data de 7 ianuarie sunt Rusia, Moldova, Serbia, Bulgaria, Muntenegru, Ucraina, Egipt, Etiopia sau Eritrea cât și călugării de la Muntele Athos din Grecia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s