Boboteaza la Brăila, eveniment religios de mare amploare

20200106_123043

Nici gerul Bobotezei nu i-a oprit pe brăileni să participe la evenimentele organizate cu ocazia marii sărbători

Sărbătoarea Botezului Domnului Iisus Hristos sau Boboteaza a adunat astăzi, 6 ianuarie 2020, la catedrala Nașterea Domnului din Municipiul Brăila cât și pe malul Dunării, mii de brăileni veniți să asiste la un eveniment devenit deja tradiție, organizat anual de către Primăria Municipiului Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos și Protoieria Brăila.
În acest sens, în cadrul catedralei brăilene, la ora 8.00 a început slujba Sfintei Liturghii, oficiată de un sobor de preoți și diaconi avându-l în frunte pe ÎPS Casian Crăciun, Episcopul Dunării de Jos, urmată apoi de o procesiune cu traseul: Catedrala Nașterea Domnului – Calea Călărașilor – Esplanada Dunării.

20200106_123223
După oficierea slujbei religioase a urmat, ca în fiecare an, sfințirea Aghiasmei Mari de către ÎPS Casian Crăciun, și binecuvântarea credincioșilor prezenți. Cu acest prilej, au asistat la eveniment numeroase oficialități locale, între acestea fiind prefectul Cătălin Boboc, primarul Viorel Marian Dragomir, președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac și viceprimarul Doinița Ciocan.
După acest moment, cu conotații puternic religioase, a urmat tradiționala aruncare și prindere a crucii de lemn din valurile Dunării. Și anul acesta, s-au aruncat în apa rece a Dunării cinci temerari brăileni, temperaturile scăzute neoprindu-i să înoate după cruce, fiind apoi răsplătiți pentru curajul lor de către Primăria Brăila și de IPS Casian Crăciun. Cel care, anul acesta, a reușit să recupereze crucea de lemn din valurile Dunării a fost Daniel Nichitelea, un brăilean în vârstă de 30 de ani, tânărul nefiind la prima participare de acest gen, el mai recuperând crucea încă de două ori, în anii anteriori.
Demn de reținut este faptul că în cadrul evenimentului de astăzi, desfășurat la malul Dunării, liniștea și ordinea publică au fost asigurate de polițiști și jandarmi, aceștia fiind gata oricând să intervină în caz de necesitate. De asemenea, acțiunea de astăzi este și prima acțiune desfășurată în acest an de către Forțelor Navale Române, în speță brăilene.

20200106_123149.jpg

Și în restul bisericilor din municipiu și județ, au fost oficiate slujbe religioase de sfințire a Agheasmei Mari, brăilenii având ocazia să aibă peste an din apa sfințită la Bobotează despre care se spune că are puteri tămăduitoare miraculoase.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s