Atenționări de calătorie în Serbia! Atenție la mașini!

654765847976.png

Ambasada României în Republica Serbia atenționează cetățenii români în ceea ce privește călătoriile pe teritoriul acestei țări. Ei atrag atenția asupra riscului de furturi, fiind vizat chiar și furtul de autoturisme.
“Atenționări speciale pentru persoanele care călătoresc în Serbia sau tranzitează această țară:
• În ultima perioadă au fost semnalate pe teritoriul Serbiei tot mai multe cazuri de furturi de autorisme înmatriculate în străinătate, în special în zonele turistice (stațiunea montană Kopaonik, capitala Belgrad etc.), inclusiv în zone populate sau în apropierea hotelurilor. Reiterăm recomndarea de a încheia o asigurare auto care să acopere inclusiv eventualele cazuri de furt sau de accidente rutiere din străinătate, precum și aceea de a parca în locuri special amenajate, păzite și supravegheate video
• De asemenea, sunt semnalate, în special în orașul Belgrad, tot mai multe cazuri de furturi de valori și documente (hoți de buzunare care acționează în special în zonele turistice aglomerate și în magazine). Reiterăm recomandarea depozitării documentelor de identitate în locuri cât mai sigure, depozitarea separată a pașaportului și a cărții de identitate (în cazul în care le dețineți pe amândouă), supravegherea atentă a bunurilor personale atunci când vă aflați în zone aglomerate.
• În cazul călătorie cu autoturismul: autoturismele trebuie încuiate și asigurate cu sisteme de alarmă. Nu lăsați borsete, poșete sau alte obiecte de valoare, la vedere, în mașina parcată. Daca nu aveți unde le depozita, la părăsirea mașinii, este de preferat să le depozitați în portbagaj. La oprirea în stațiile de alimentare cu carburant încercați să parcați cât mai aproape de intrarea în clădirea stației. Daca observați autoturisme care vă urmăresc sau vă șicanează în trafic blocați imediat ușile mașinii, variați viteza de deplasare, evitați să opriți și nu dați curs eventualelor sugestii/semne de a verifica anvelopele/roțile dacă nu ați observat probleme la sistemul de direcție al mașinii. Duceți telefonul la urechea stângă, pentru a putea fi observat de către suspecți, mimați că vorbiți și fiți gata să apelați serviciul de urgență al poliției sârbe pe numărul 192. Serviciul 192 din Serbia poate localiza apelantul, iar operatoarele vorbesc engleză. Dacă vi se ia poșeta, borseta sau alt obiect din mașină, nu urmăriți infractorii. Aveți în vedere că, adesea, nu operează singuri ci uneori cu minim 2 autoturisme. Încercați să rețineți cum arată persoanele suspecte ( înălțime, culoare păr, alură, forma feței, culoare haina/ tricou, pantaloni și încălțăminte. De asemenea, încercați să rețineți: culoarea, marca, particularitățile autoturismului cu care se deplasează persoanele suspecte (pentru a le putea comunica polițiștilor sârbi care vor veni la fața locului). Aveți în vedere că numerele de înmatriculare afișate pe autoturismul suspect pot fi false.
• De asemenea, a fost semnalat un caz în care s-a solicitat oprirea autoturismului de către persoane care pretindeau a fi polițiști, în zone izolate. Evitați oprirea în cazul în care pretinsul agent de circulație nu prezintă toate însemnele necesare și nu se află în apropierea unui autoturism cu însemnele poliției. Îndreptați-vă către prima localitate și prezentați-vă la cea mai apropiată secție de poliție pentru a informa cu privire la cazul respectiv.
• Se recomandă cetăţenilor români care călătoresc/tranzitează Republica Serbia, cu autoturismul personal, ca în cazul în care doresc să îşi întrerupă temporar călătoria, să opteze pentru cazarea la hotelurile/motelurile situate în apropiere de ruta de deplasare, care dispun de camere de supraveghere şi/sau pază.
• În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.”

Sursă: Facebook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s