La o cafea cu scriitorul Virgil Andronescu

79542944_502073527323081_2529108736543293440_n

Motivați de dorința de a fi pentru cititorii noștri conexiunea dintre ei și diferite personalități ale urbei brăilene (n.r. indiferent de domeniu), am demarat un șir de interviuri, menit să descopere omul de dincolo de etichetă sau rutină. Și ce poate fi mai simplu decât o discuție la o cafea? Astăzi, în dialog amical cu scriitorul Virgil Andronescu.

Sorina Ivan: De curând, a avut loc lansarea volumului „Semne și cuie” semnat de scriitorul Virgil Andronescu. Ce înseamnă „Semne și cuie” pentru Virgil Andronescu?
20191222_192557Virgil Andronescu:„Semne și cuie”… am plecat de la cele două simboluri cristice, de la răstignirea lui Iisus Hristos și am ajuns în altă parte.
La început, se numea „Cuie și semne”, dar pe parcurs, până a ajuns la tipar, am discutat cu editorul Mihai Vintilă și am ajuns la concluzia că, cuiele ies și rămân semnele. Adică, la modul figurat, rămân rănile în suflet, chiar și pe trup, și atunci am hotărât să îi punem acest titlu. Poezia se numește „Cuie și semne” și cine citește cartea o să găsească în interior, la cuprins, exact titlul poeziei.
Criticii s-au întrebat „de ce?”. Noi am vrut să echilibrăm cartea și să fie și puțin mai ieșită din tipare, mai ciudată, mai altfel. Să îi facem curioși pe oameni. Să pună întrebări și să își pună întrebări.
S. I.: Dacă un cititor ar ține această carte, pentru prima dată în mână, ce l-ar frapa?
V. A.: În primul rând, stilul, care este unul personal… foarte personal, zic criticii. Și le dau dreptate. Așa este și mă ocup de lucrurile esențiale ale vieții. Nu vorbesc prea mult, decât tangențial, despre cotidian. Vorbesc despre naștere, despre moarte, despre dragoste, despre iubire, teme de credință, motiv pentru care unii au zis că e o carte religioasă. Dar nu este o carte religioasă. E de credință și pur și simplu crezurile mele, si ceea ce îi va impresiona pe cei care au citit pe Cioran, este o carte în stil „Cioranian”.
S. I.: Dacă ar fi să definiți moartea și iubirea, cum le-ați defini?
V. A.: În primul rând, moartea o avem în noi încă de la naștere. Știm că vom muri cândva, mai devreme sau mai târziu. În viața asta trebuie să iubim, trebuie să iubim oamenii, iarăși legat de credință, trebuie să îl iubim pe Dumnezeu, nu să ne fie frică.
Emil Cioran spunea, undeva, într-un titlu de carte „Demiurgul cel rău”, făcând puțin pe avocatul diavolului pentru a scoate în evidență puterea lui Dumnezeu și iubirea Lui față de oameni. Eu nu cred într-o moarte decât fizică. Dar nici nu cred că mergem într-o altă lume. Pur și simplu, cred că suntem energie și ne dizolvăm în energia universală care, pentru mine, asta e Dumnezeu.
S. I.: Făcând o trecere prozaică, de la literatură la viața de zi cu zi, cum credeți că reacționează cititorii brăileni, cum reacționează autoritățile locale, atunci când un scriitor lansează o carte, și care pășește pe un drum cunoscut, dar în același timp, plin de necunoscute?
V. A.: Publicul reacționază bine. Publicul chiar reacționează și nu numai la scriitori, ci și la artiștii plastici, și la actori atunci când pun câte o piesă pe scenă. Chiar reacționează foarte bine, numai că cu autoritățile avem o problemă. De fapt e problema lor, nu a noastră.
De fiecare dată sunt invitați, sau aproape de fiecare dată sunt invitați, pentru că, de multe ori, nu îți mai vine să te duci să îi inviți pe câte unii, pentru că îi inviți degeaba. Nu vin.
Și pe de altă parte, trebuie să spun că la unele lansări de carte, chiar primarul a fost prezent. De ce să zicem că nu?! Chiar și de ziua lui de naștere, și-a lăsat familia, și-a lăsat tot. A zis că vine pentru o jumătate de oră și a stat vreo patru ore cât a ținut, cu tot cu spectacol, lansarea de carte. Vorbesc aici despre cărțile doamnei jurnalist Tudorița Tarniță și chiar și de alții, Ioan Munteanu, și mai sunt.
S. I.: Câteva cuvinte despre lansarea de carte pe care ați avut-o de curând.
V. A.: Pot spune, ce au spus și alții, că a fost chiar un spectacol. Am avut poezie, am avut muzică, actrița Vanesa Radu. Am avut recitaluri de poezie, actorul Dan Moldoveanu, Armanda Filipine, Daniela Antonescu. Chiar a fost un spectacol. La final, au intrat pe scenă epigramiștii care, la rândul lor, au făcut un adevarat spectacol cu epigramele lor.
A fost o seară minunată, cu muzică, poezie, chiar a fost foarte frumos. Țin să amintesc că a fost prezent și criticul literar Viorel Coman.
S. I.: În ultimii ani, se înregistrează pe piața literară un număr mare de „lansatori” de cărți. Ce puteți spune despre acest subiect?
V. A.: Eu vă pot spune doar atât „mulți veniți, puțin rămași”. Sunt mulți care vin pe această piață, mai ales când ajung la o vârstă înaintată, sperând să intre în Uniunea Scriitorilor, pentru că, devenind membru al uniunii, li se dă o sumă de bani echivalentă cu jumătate din pensia lor. Cei mai mulți au pensii destul de mari și atunci mai vor să ia si de la Uniune, dar cărțile lor… mă abțin să vorbesc… pentru că s-ar simți jigniți. Și adevărul uneori doare.
Dar ce vreau să vă mai spun, ca sunt și lansări de cărți foarte bune, valoroase, dar sunt extrem, extrem de puține.
S. I.: V-am ruga să adresați câteva cuvinte cititorilor noștri.
V. A.: În primul rând să le mulțumesc că mă citesc întotdeauna pe ziarul dumneavoastră, Universul Culturii dar și pe Stiribrăilene unde pot citi știri, informații despre lansări de carte, despre lumea culturală, despre lumea politică și tot cam ce se întâmplă prin Brăila.
Am încredere ca mă vor citi, în continuare, dacă le place. Un critic literar spunea, chiar la lansarea cărții mele, că publicul s-ar sătura, sau s-ar fi săturat de stilul acesta de poezie. Eu nu cred, dar încet, încet dacă voi avea motive, motive în viața mea personală, să schimb acest curs al poeziei mele, o voi face. Dacă nu, sper să mă citească în continuare. Vă mulțumesc frumos!
S. I.: Și noi vă mulțumim în numele cititorilor noștri și al nostru pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s