Centrul istoric al Brăilei în plin proces de reabilitare

Centrul istoric al Brăilei se află la ora actuală în plin proces de reabilitare, Primăria Municipiului Brăila având în vedere acest lucru.
Unul dintre obiectivele principale îl reprezintă fântâna din Piața Traian. Aceasta a fost proiectată în 1887 de ing. M. Mironescu și instalată în piață în anul 1892. Este un obiect decorativ, în stil baroc, realizat din fontă, care are forma unei cupe etajate cu marginile spre exterior. Soclul ei este ornamentat cu palmete, iar bazinul circular are diametrul de șase metri.
Potrivit primarului Marian Dragomir, „Povestea reabilitării Fântanii din Piața Traian este una atipică ca urmare a faptului că abia după 7 licitații un constructor a participat la licitația de reabilitare. Lipsa societăților specializate în domeniul monumentelor istorice și numărul redus al specialiștilor a prelungit foarte mult această reabilitare dorita de toți brăilenii.”

3.jpg

80772245_599041414192556_5887799876711874560_n.jpgTot domnia sa mai ține să sublinieze și faptul că în primăvară va urma înlocuirea pavimentului din marmură. „Obligatoriu se vor respecta materialul (marmură) și culorile”.

2Tot pe lista lucrărilor de reabilitare se va afla și Ceasul din Centru, reabilitarea sa urmând a se face păstrând toate elementele decorative și culorile actuale.
În ceea ce privește clădirile nereabilitate situate în Centrul istoric al municipiului Brăila ce dau o imagine deplorabilă acestei zone centrale a orașului , primarul Marian Dragomir susține că „de la 1 ianuarie 2020, toate clădirile din Centrul Istoric nereabilitate vor fi suprataxate cu 500% iar cele reabilitate pot fi scutite 3 ani de la plata taxelor și impozitelor după prezentarea dovezilor. Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată în acest an iar proprietarii imobilelor care vor fi suprataxate au fost deja notificați.”

Informații istorice suplimentare pentru cititori:
Piața Traian, care s-a numit inițial Piața “Sfinții Mihail și Gavril”, reprezintă punctul principal al centrului vechi al orașului și se întinde pe o suprafață de 11.000 de metri pătrați. Piața datează din anul 1833, și a fost pavată cu piatră cubică, devenind punctul de maximă importanță pentru protipendada Brăilei. Ea s-a mai numit, în timp, Piața Rally, după numele proprietarului Teatrului “Maria Filotti”, apoi Piața Dumitru Ionescu, după numele unui primar al orașului, iar în anii comunismului a fost transformată în Piața V.I. Lenin.

4.jpg
În timp, Piața Traian a devenit punctul nodal al marilor evenimente din istoria modernă a Brăilei, îmbinând cele două mari artere ale orașului, Calea Silistrei (ulterior Calea Călărașilor), prelungită dincolo de piața cu Calea Moldovei (ulterior Calea Galați) și str. Bucureștilor (str. Regală, str. Republicii, etc.), pre¬lungită spre port cu str. Portului (Calea Dobrogei, ulterior str. Împăratul Traian).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s