„Brăila Multietnică – O mie de povești, o singură inimă”

Duminică, 15 decembrie 2019, la Palatul „Lyra” din Brăila, s-a desfășurat cea de-a III-a ediție a manifestării „Brăila Multietnică – O mie de povești, o singură inimă”, dedicată „Zilei Minorităților Naționale”.
Manifestarea a debutat cu un spectacol la care au participat ansambluri artistice ale principalelor comunități etnice din județul Brăila. Evenimentul a fost organizat de Asociația Filo-Elena “Eleftheria” Brăila cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila, a Consiliului Județean Brăila și a Filarmonicii “Lyra – George Cavadia”.
Spectacolul a fost deschis de către juniorii renumitului Ansamblu „Pandora”, al Asociației Culturale Fylo-Elene „Elefteria” care, sub îndrumarea instructorului Haraga Constantin, în anul 2019 a obținut nu mai puțin de 4 premii întâi, la diferite festivaluri de folclor.

Ansamlul „Pandora” Juniori (3).jpg

Ansamlul „Pandora” Juniori (2).jpg

A urmat apoi, Ansamblul „Hora Bărăganului”, acesta fiind reprezentantul din acest spectacol al dansului tradițional românesc. Într-un periplu vesel, plin de ritmuri și pași, dansatorii, coordonați de instructorul Săndica Damache, au fost răsplătiți cu numeroase aplauze.

Ansamblul „Hora Bărăganului” (3).jpg

Ansamblul „Hora Bărăganului” (2).jpgNu au lipsit de la spectacol nici colindele specifice sărbătorilor de iarnă din îndepărtata Rusie, interpretate într-o manieră deosebită de un grup de tineri aparținând Comunității Rușilor Lipoveni, condus de Maria Milea. Interpretarea deosebită a cântecelor rusești a fost dublată de rafinamentul costumelor tradiționale cu specific rusesc.

Comuniatea Rusilor Lipoveni  (2).jpgDin partea comunității romilor din Brăila au urcat pe scenă interpretele Ana Mutei și Mădălina Murgu, ambele eleve la Liceul de Arte “Hariclea Darclee”. Ana Mutei a încântat publicul prezent cu minunatele colinde „Deschide-ne, gazdă, poarta!” și „Sanie cu zurgălăi”, în timp ce Mădălina Murgu a interpretat cântecele „Mociriță cu trifoi” și „Acasă e România”.

Ana Mutei si Madalina Murgi.jpgDe asemenea, a evoluat pe scenă Ansamblul de Dansuri Rome al Școlii Gimnaziale „Lanurile”, coordonat de profesorul Laura Tomescu. Tinerii dansatori au făcut să răsune sala sub ritmul pașilor, numeroasele aplauze demonstrând impactul acestora asupra publicului prezent.

Ansamblul de dansuri rome ai Scolii Lanurile (2).jpgÎn continuare, au răsunat încă o dată ritmurile muzicii elene, dansatorii Ansamblului „Pandora” din cadrul Asociației Filo-Elene “Eleftheria” Brăila, facând scena să tresalte sub ritmul muzicii grecești. Ritmicitate, armonie și profesionalism sunt doar câteva dintre cuvintele care pot descrie evoluția dansatorilor etnici greci pe scena Palatului „Lyra” din Brăila.

Ansamlul „Pandora” Seniori (2).jpg

Ansamlul „Pandora” Seniori.jpg

Ansamlul „Pandora” Timp (1).jpg

Ansamlul „Pandora” Timp (3).jpg

Manifestarea „Brăila Multietnică – O mie de povești, o singură inimă”, dedicată „Zilei Minorităților Naționale”, s-a încheiat cu lansarea de carte a doamnei Bajno Nicoleta, prof. înv. primar Școala „A.S. Pușchin” Brăila.
În cadrul aceluiași eveniment cultural special, au fost acordate diplome de onoare în semn de prețuire „Penru activitatea deosebită derulată în anul 2019” tuturor celor care anul acesta au reprezentat cu succes organizațiile din care provin, implicându-se în activități și proiecte care au adus cinste Brăilei.

Pentru a viziona înregistrări video de la acest eveniment puteți accesa pagina noastră de Facebook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s