Cea mai „mișto” lansare de carte pentru copii!

1

În 1999, abia se făceau primii pași în ceea ce privește studiul limbii romani în școlile din țară. În anul 2000, la Școala Gimnazială „Anton Pann” s-a introdus studiul acestei limbi, pentru prima dată în județul Brăila. În 2019, elevii de etnie romă au deja șansa de a dispune de cărți bilingve în limbile română și romani. Acesta reprezintă un pas important în educația românească, în general și cea legată de etnia romă, în special.
1Joi, 28 noiembrie 2019, la Școala Gimnazială „Anton Pann”, din municipiul Brăila, a avut loc o dublă lansare de carte pentru copii, eveniment organizat de Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher și găzduit de școala brăileană.
Au fost lansate cărțile pentru copii, „Banuțul de argint”, a scriitoarei Marilena Șerban și „Tiro, Miro și Diro”, autoare Roxana-Mădălina Gheorghe, în prezența unor invitați speciali, cadre didactice, părinți și elevi din cadrul instituției de învățământ brăilene.
Școala „Anton Pann”, nu întâmplător a fost aleasă ca locație, deoarece este o școală de cartier cu o populație majoritară de etnie romă, 70% dintre elevii școlii aparținând acestei minorități. În plus, școala din cartierul „Lacu Dulce” este o școală cu tradiție în organizarea și desfășurarea activităților din calendarul romilor, cadre didactice și elevi fiind implicați în diferite proiecte și activități extracurriculare. În plus, deoarece CNCR-RK implementează un proiect pilot numit „Interculturalitatea acasă și la școală”, școala brăileană „Anton Pann” este una dintre cele 8 școli din județ, partenere, în materializarea acestui proiect.
Au onorat cu prezența dubla lansare de carte: Mihai Neacșu, Directorul Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher, Steluța Slate, Furtuna Adrian și Nora Costache din cadrul CNCR-RK, Dan Mihai Gheorghiță, Inspector Școlar General Adjunct ISJ Brăila, Gina Anton, Inspector Școlar pentru Minorităţi cât și alte personalități locale.
Invitat special, dl. Mihai Neacșu, directorul Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher, a ținut să mulțumească „autorităților locale, doamnei director, mulțumim Consiliului Județean și nu în ultimul rând, pentru că dacă nu ați învăța, mă refer la cei mai mici, „cei din urmă vor fi cei dintâi”, mulțumim Gina Anton, colega și prietena noastră, un om care ne face cinste nouă, cetățenilor români de etnie romă, cu care colaboram sau ne întâlnim în proiecte educaționale.”. Între altele, Mihai Neacșu s-a adresat în mod special copiilor, subliniind importanța etniei din care provin: „Voi sunteți norocoși pentru că aveți acces la cărți, la manuale, bilingve chiar, româno-romani. Noi am crescut cu sentimentul că a fi de etnie romă nu e așa de bine. Voi sper să creșteți cu sentimentul, adevărat, că a fi de etnie romă sau de altă etnie e foarte bine, că avem un bagaj cultural important, că trebuie să spunem tuturor cine suntem, care ne sunt valorile.”.

2

Nora Costache, unul dintre factorii importanți în realizarea celor două cărți, prezentă la 3eveniment, a ținut să mulțumească tuturor „în numele CNCR-RK și al colegilor mei aflați aici, alături de mine, cu care am realizat aceste cărți. Ne bucurăm tare mult că, împreună cu voi, vom avea astăzi cea mai frumoasă întâlnire dintre ceea ce înseamnă copilărie, școală, cultura romă și dialogul intercultural în societatea românească.”.
Și cum era și firesc, un moment important al lansării de carte a fost întâlnirea micilor cititori cu autoarea cărții „Tiro, Miro și Diro”, Roxana-Mădălina Gheorghe. „Aș vrea să mulțumesc, în primul rând, CNCR-RK pentru că am colaborat foarte frumos și, practic, dacă nu existau ei, nici nu eram astăzi în fața voastră. [ … ] Ce vreau să vă transmit, și vouă, este că trebuie să fii mândru de cine ești, adică să spui: „Salut! Eu sunt Mihai și sunt o persoană minunată, indiferent că sunt rom, sau roman, sau maghiar, sau spaniol sau orice nație.”. Însă, ca să reușim să fim mândri de noi, trebuie să avem lucruri cu care să ne mândrim. Mai exact, să avem o educație frumoasă, să mergem la școală, sau să facem ceea ce ne place. Adică, să cântăm la un instrument, să dansăm, sau să scriem cărți. Orice vă face pe voi să fiți mândri de voi!”.

4.

Gina Anton, Inspector Școlar pentru Minorităţi din cadrul ISJ Brăila, primul profesor de limba romani din județul Brăila, unul dintre factorii importanți în educația copiilor romi brăileni, și-a exprimat bucuria desfășurării dublei lansări de carte în cadrul școlii brăilene, amintind între altele de persoane și momente importante ce au contribuit în mod direct sau indirect la promovarea și dezvoltarea culturii rome: „Am retrăit aceleași emoții și aceeași bucurie imensă de acum 10 ani, când școala noastră a fost botezată cu numele marelui cărturar 5și folclorist rom, Anton Pann. Emoția și bucuria au fost dublate de întâlnirea cu Roxana-Mădălina Gheorghe, autoarea cărții „Miro, Tiro și Diro” care mi-a amintit că acum 5 ani a participat împreună cu alți 5 colegi de clasă în echipa care reprezenta Liceul Teoretic „Panait Cerna” Brăila, coordonată de dirigintele lor, domnul profesor Rădulescu Mihai, la Concursul județean intercultural de istoria romilor „De la robie la libertate”, concurs inițiat de școala noastră, tot acum 10 ani. Momentul acesta mi-a întărit convingerea pe care am avut-o acum 10 ani, că acest concurs va ușura integrarea elevilor admiși pe locurile speciale pentru romi la licee și va intări relația de prietenie și colegialitate între ei și elevii majoritari. Sunt atât de fericită pentru că, prin alegerea domnului director Neacșu Mihai și a colegilor de la CNCR-RK, Steluța Slate, Furtuna Adrian, Norica Costache de a lansa aceste cărți în școala noastră, am reușit să aducem bucurie în sufletele celor peste 200 de copii. Vă mulțumesc! Mulțumesc doamnei director adjunct, Corina Ciupală, colegelor din școală, mulțumesc domnului Inspector Școlar General Adjunct, Dan Mihai Gheorghiță, mulțumesc, Diana Mândreanu, mulțumesc, tuturor! Felicitări, Roxana-Mădălina Gheorghe! Rămân totuși cu un regret! Îmi pare nespus de rău că nu a putut fi alături de noi la acest important eveniment, doamna director, Grigore Cici Mihaela, omul de care mă leagă o prietenie de 12 ani, omul care a văzut prin mine în acești copii, că identitatea lor constituie un plus de valoare aduse școlii și nu un hadicap, omul cu care am facut, alături de toți colegii din școală, ca orice activitate să devină poveste! Sunt convinsă că a fost alături de noi cu gândul și sufletul! Mulțumesc, Doamne, pentru tot ce ne-ai oferit astăzi!… Vă rog din suflet să vă respectați și să va promovați în continuare tradițiile, cultura noastră pentru că stima de sine de acolo pornește. Atât timp cât vouă nu vă este rușine să recunoașteți în orice împrejurar că sunteți romi atunci stima de sine sunt convinsă că va fi la un nivel ridicat.”.
La finalul evenimentului, copiilor le-au fost dăruite cele două cărți de povești, autoarea Roxana- Mădălina Gheorghe, fiind luată cu asalt de cei mici pentru a obține autograful său.

6

De asemenea, cei mici s-au bucurat și de câteva momente de muzică și dans, ba chiar și jocuri, cât și de pictură și desene pe față (face painting).

În totalitate, dubla lansare de carte poate fi considerată o reușită, concluzionând asemeni Inspectorului Școlar pentru Minorități, Gina Anton, „Interculturalitatea s-a născut la Brăila!”.

9

 

Autor articol: Sorina Ivan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s