Sărbătorirea Zilei Marelui „NU”, prilej de bucurie

Ziua Marelui ”Nu”

În fiecare an, în data de 28 octombrie, Republica Elenă sărbătorește cea de-a doua Zi Națională, Ziua Marelui „NU”.
Pentru Grecia, această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importanță morală aparte, ea amintind de valorile elene și, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.
Cu această ocazie, Primăria Municipiului Brăila împreună cu Consiliul Județean Brăila și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Brăila, Comunitatea Elenă din Brăila cât și Asociația Culturală Filo – Elenă „Eleftheria” Brăila au organizat Ziua Marelui „NU”, sâmbătă 26 octombrie 2019.
Cu acest prilej, în prezența unui public numeros, a fost prezentat un program artistic special, susținut de Ansamblul „Parnassos” al Comunității Elene din Brăila și Ansamblul „Pandora” al Asociației Culturale Filo-Elene „Eleftheria”.

Comunitatea Elena Braila (6)În ritmul muzicii grecești, cunoscută și apreciată pretutindeni în lume, dansatorii au fost aplaudați la scenă deschisă pentru talentul lor deosebit.
Miscându-se în ritmuri lente sau asemenea unui iureș, membrii ansamblurilor artistice, prezente la eveniment, au “adus” Grecia mai aproape de spectatori, stârnindu-le adevărate ropote de aplauze.

Comunitatea Elena Braila (5)

Despre importanța evenimentului de sâmbătă, sărbătorit în avans, viceprimarul Doinița Ciocan a ținut să își exprime opinia în mod special: “Astăzi, în avans, într-o mare sărbătoare a creștinătății, sărbătorim Ziua Marelui „NU”. O mare sărbătoare a poporului elen și, în egală măsură, o sărbătoare a brăilenilor care fac parte din comunitatea grecilor din orașul nostru. Tuturor brăilenilor, deopotrivă eleni, deopotrivă români, dar care simt spiritul grecilor, la mulți ani, sanătate, ce-și propun să se îndeplinească și să nu uite niciodată că trăiesc în Brăila și că oriunde s-ar duce în țară, sau în afara țării, orașul Brăila este orașul care-i iubește și căruia, poate e mult spus, dar așa trebuie să gândim, îi datorăm mult, foarte mult. Tuturor la mulți ani!”.

Comunitatea Elena Braila (2)Cei prezenți la Ziua Marelui „NU” au putut admira, de asemenea, o expoziție de fotografie cu personalități elene dar și o expoziție de pictură, realizată de Gavaz Nikolas, elev al Colegiului Național “Gh. M. Murgoci”.
Privind lucrările, una câte una, se poate remarca modul deosebit în care tânărul pictor, aflat la cea de-a treia sa expoziție, a ales să vorbească lumii despre originea sa elenă, folosind arta drept mod de exprimare.
Expoziția cuprinde tema specifică, adică Grecia, despre grecii din antichitate și până astăzi. Ce-i reprezintă? Între altele, ar fi templele care sunt dedicate zeilor, muntele și biserica, ortodoxia.”, ne-a precizat Gavaz Nikolas despre expoziția sa.
Muntele, ales a fi reprezentat în picturile sale, este muntele Lykavittos, situat “fix în centrul Atenei“.

Comunitatea Elena Braila (14)Lucrările tânărului Gavaz sunt executate în grafică sau în culori acrilice, toate însumând însă o adevărată pasiune pentru artă dar și pentru o lume magnifică, cea a Greciei actuale sau istorice.
“De mic am îmbrățișat această pasiune. Începeam cu culori vagi și făceam anumite lucruri sau după ce citeam, ce auzeam, ce vedeam și la fel sunt și cu aceste desene. În timp, m-am perfecționat și am început să desenez din ce în ce mai bine și sper să fac acest lucru și în continuare”, a mai ținut să adauge Gavaz Nikolas.
Ziua Marelui „NU”, o zi specială pentru greci, s-a dovedit a fi pentru brăileni, cu origine elenă sau nu, o zi deosebită, plină de muzică și bucurie, cu numeroase conotații artistice îmbinând armonios trecutul cu prezentul.

Comunitatea Elena Braila (12)La mulți ani tuturor!

This slideshow requires JavaScript.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s