„Între două lumi…”

Între două lumi… (3)

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, în cadrul Galeriilor de Artă Brăila a avut loc, într-un mediu deosebit, vernisajul expoziției „Între două lumi…”, ce cuprinde lucrări semnate de renumitul pictor brăilean Gheorghe Mosorescu și o colecție de miniaturi tridimensionale de interior, realizate de sculptorul Vasile Soponariu din București.

Între două lumi… (20)Despre artiști şi lucrările lor au vorbit: dr. Maria Stoica – şef Secţia Artă (Muzeul Brăilei „Carol I”) și prof. Hugo Mărăcineanu, artist plastic, membru UAP – Filiala Brăila.

Între două lumi… (2)Sculptorul bucureștean Vasile Soponariu, unul dintrre cei doi expozanți, a surprins publicul brăilean cu lucrările sale, sculpturi menite să completeze într-o manieră proprie, o lume diferită de cea a pictorului Gheorghe Mosorescu, creând împreună un univers special al artei.

expozitie, Intre doua lumi

Evenimentul este organizat de Filialele Uniunii Artiștilor Plastici, respectiv Filiala UAP Brăila și Filiala Sculptură București împreună cu CJ Brăila și Centrul de Creație Brăila.
Această expoziție inedită este deschisă publicului iubitor de artă, în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie 2019.

Deși aflat sub influența emoțiilor inerente oricărui vernisaj, pictorul Gheorghe Mosorescu, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici Filiala Brăila, la solicitarea noastră, a acordat un interviu în exclusivitate pentru cititorii Stiribrailene.

Între două lumi… (1)

Sorina Ivan: Domnule Mosorescu, v-am ruga să ne spuneți ce eveniment important se petrece astăzi, aici?
Gheorghe Mosorescu: Astăzi, aici este o expoziție de pictură și sculptură, în același timp. Între două lumi… (8)Expun pictură eu, adică Gheorghe Mosorescu, și sculptură Vasile Soponariu, din filiala București.
Aveam o datorie, consider eu, față de iubitorii de frumos din Brăila pentru că am anunțat că am să plec din oraș și trebuia, înainte de a pleca, să fac o expoziție.
Sper să nu fie ultima, și chiar dacă am să plec, am să particip în continuare la evenimentele culturale din Brăila, pentru că cea mai mare parte din viața mea mi-am petrecut-o aici. Mi-am dedicat-o artelor plastice brăilene, în special.
Aș vrea să spun de ce expoziția se numește „Între două lumi…”. Sunt două motive pentru care am dat această denumire. Unul ar fi acela că sunt două lumi care se întâlnesc, lumea mea și-a lui Vasile Soponariu, și în al doilea rând, eu am… vedeți în lucrările mele, această căutare și acest semn mare de întrebare vis-a-vis de altă lume. Altă lume sau alte lumi. Încă nu știm, dar sunt convins că există, odată cu noi, mai există cel puțin o lume în paralel.

S.I.: Care sunt organizatorii acestei expoziții?
G.M.: Organizatorii sunt artiștii cu sprijinul filialei (n.r. UAP) normal, și cu sprijinul Consiliului Județean Brăila. Ei dețin această frumoasă galerie.

Între două lumi… (19)

S.I.: Domnule Mosorescu v-am ruga să adresați un mesaj pentru tinerii artiști ai Brăilei, și nu numai.
Între două lumi… (18)G.M.: Oh… cum să nu! În primul rând, cei care sunt artiști și vor să îmbrățișeze această carieră, să nu se lase doborâți de greutățile inerente ale zilei. Să lucreze cu sinceritate și cu râvnă și să nu se gândească neapărat la nu știu ce avantaje. Avantajele vin, dacă vin, dar în domeniul ăsta nu trebuie să te gândești, deocamdată. Nu trăim în niște momente în care valorile să fie acolo unde trebuie puse ba, dimpotrivă, se-ntâmplă tocmai invers. Dar, le doresc, încă o dată, multă răbdare și putere de muncă și sigur vor izbuti. Și sper să prindă și alte timpuri deși, dacă e așa ca o părere personală, părerea mea e că nu se mai poate schimba nimic, decât în urma unui cataclism.

S.I.: Un mesaj pentru cititorii Stiribrailene.
G.M.: Pentru cititori același mesaj ca pentru toți oamenii de cultură: să citească pentru că, citind devii un om mult mai bun și mai informat.

Între două lumi… (4)

S.I.: Vă mulțumim foarte mult și succes în continuare!
G.M.: Și eu vă mulțumesc!

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s