Lacul Sărat va fi salvat!

Ioan Deneș, Francisk Iulian Chiriac

Francisk Iulian Chiriac, președintele C.J. Brăila: „am transmis specialiștilor că trebuie să salvăm acest ecosistem unic în România și că nu accept un răspuns de genul “nu se poate” ”.

Ministrul Apelor și Pădurilor, dl. Ioan Deneș, s-a întâlnit joi, 12 septembrie 2019, cu oficialități brăilene în vederea soluționării pericolului distrugerii ecosistemului de la Lacu Sărat, din județul Brăila.

Problema lacului este o problemă veche, aflată însă în atenția autorităților locale: „Încă de la apariția problemelor Lacului Sărat din județul Brăila”, a ținut să precizeze în mediul virtual, Francisk Iulian Chiriac, președintele C.J. Brăila, “am transmis specialiștilor că trebuie să salvăm acest ecosistem unic în România și că nu accept un răspuns de genul “nu se poate” ”.
Se pare că întâlnirea de joi a înregistrat un succes, din punctul de vedere al președintelui C.J. Brăila; “Astăzi am găsit soluțiile atât pe termen scurt cât și pe termen lung, alături de ministrul Apelor și Pădurilor, dl. Ioan Deneș, specialiști din cadrul Apelor Române și specialiști de la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie.
Procesul de salvare a lacului și implicit a stațiunii, începe de mâine dimineață prin recoltarea de probe care să stabilească indicatorii fizico-chimici, indicatori care vor stabili la rândul lor câtă cantitate de apă dulce e necesară pentru ca ecosistemul unic să nu se modifice. După deversarea apei în lac, vor urma alte analize care vor stabili din nou cantitatea de apă care mai poate fi deversată. Vă reamintesc că acest proces a mai avut loc o dată, în anul 2011, iar atunci proprietățile lacului nu au fost modificate.
Soluția pe termen lung este aceea de a face un studiu multidisciplinar, studiu care ne va spune cum să rezolvăm problema, având în vedere că alimentarea lacului se face natural, prin precipitații, și prin izvoare naturale subterane, care cred specialiștii că în momentul de față sunt obturate.”.
Domnia sa a mai precizat pentru cei interesați de subiect faptul că pentru acest întreg proces de salvare a lacului, specialiștii vor avea sprijinul necontenit al Consiliului Județean Brăila, dar și sprjinul investitorilor din stațiune.

Simona DrăghincescuDespre acest subiect amintește, tot în mediul virtual, și consilierul județean Simona Drăghincescu, ce a ținut să puncteze faptul că domnia sa a sesizat această problemă încă din luna iunie a acestui an, înaintând C.J. Brăila o serie de propuneri “în folosul brăilenilor”. Un punct al acestora a fost și cel legat de Lacul Sărat: “Angajarea unui Expert în domeniul resurselor naturale (de tipul lacurilor sărate naturale), un expert de talie națională sau internațională, român sau străin, pentru identificarea unei soluții în vederea stopării secării Lacului Sărat, din stațiunea Lacul Sărat, o stațiune foarte importantă pentru județul Brăila și pentru România.
Este imperios necesară efectuarea unor studii serioase în domeniu cu ajutorul unui astfel de specialist deoarece apa din Lacul Sărat a început să scadă îngrijorător în ultimii ani, existența acestuia fiind pusă sub semnul întrebării chiar în viitorul apropiat”.

Ca urmare a tuturor acestor demersuri la nivel local și a interesului oficialităților brăilene vis-a-vis de acest subiect, la ora actuală, se mizează și pe sprijinul autorităților naționale din domeniul mediului pentru rezolvarea problemei Lacului Sărat din județul Brăila.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s